Actualitate

Vrei să faci un pui auriu şi crocant la cuptor? 5 paşi simpli pentru o masă delicioasă!

Numai că este o diferenţă între puiul la cuptor şi puiul perfect la cuptor. Pentru varianta din urmă de nevoie să ştii cum să îmbini condimentele, câtă sare să pui şi cum să faci să aibă o crustă crocantă, în timp ce carnea rămâne suculentă.

De ce ai nevoie?
Pentru 6 porţii de pui la cuptor ai nevoie de un pui care să cântărească puţin pestre 2 kilograme. Chiar dacă nu sunteţi atât de mulţi la masă, puteţi folosi resturile pentru a face a doua zi o salată pentru birou sau un sandviş pentru pachetul copilului din piept.

Puiul va fi gata atunci când în partea cea mai groasă a lui are o temperatură de 73 grade Celsius. Dacă nu aveţi termometru de bucătărie, puteţi să vă ghidaţi după aripi. Acestea vor fi depărtate de corpul puiului. În orice caz, durata de stat de cuptor este de o oră- o oră şi jumătate, în funcţie de cât de mare este puiul.

Asigură-te că puiul este uscat
Nu îţi recomandăm să clătiţi puiul înainte de a-l băga la cuptor. Prin spălare bacteriile pot ajunge de pe pui în chiuvetă sau pe alte suprafeţe, ceea ce va duce la contaminare încrucişată. În plus, cu cât pielea puiului este mai uscată, cu atât va fi mai crocantă. După ce scoţi puiul din pungă, acoperă-l cu un prosop pentru a-l usca.

Nu te zgârci cu sarea
O lingură de sare poate părea o cantitate mare, dar aceasta ajută la dispersarea aromelor condimentelor. Trebuie să pui sare atât pe exteriorul puiului, cât şi în interior. În acest fel, carnea va rămâne suculentă. Ungerea puiului cu unt sau ulei este opţională.

Leagă puiul
Picioarele puiului trebuie legate pentru a-I permite să se coacă uniform. În caz contrar, pulpele vor fi uscate, în timp ce pieptul va fi suculent.

Ai răbdare
Să faci un pui la cuptor este simplu, dar nu este chiar rapid. Cât timp stă la cuptor nu are nevoie să tot deschizi uşa ca să îl verifici, nici să pui peste el apă sau alte sosuri. Lasă-l în pace şi va şti singur ce să facă!

Înainte de a-l tăia, lasă-l să se odihnească

După ce îl scoţi de la cuptor lasă-l 15 minute înainte de a-l tăia. Îi va permite să îşi continue gătirea, să se uniformizeze aromele.

Cum verifici dacă este gata fără termometru?

Regula după care te poţi ghida cel mai bine este: 15 minute pentru fiecare 250 g de pui. Un alt indiciu este că dacă tragi un pic de pulpe, acestea se desprind de restul puiului. Cel mai sigur este să crestezi cu un cuţit pieptul şi să vezi dacă mai este sânge.

 

Pui la cuptor, auriu şi crocant

Ingrediente
2-2,5 kg pui întreg
ulei de măsline sau unt la temperatura camerei
o lingură de sare
piper
lămâie (opţional)
ierburi proaspete (opţional)
căţei de usturoi (opţional)
Mod de preparare
Se preîncălzeşte cuptorul la 220 grade Celsius. Se pune un grătar în partea cea mai de jos a cuptorului.
Se scoate puiul din pungă şi i se scot măruntaiele. Le puteţi congela pentru a le folosi mai târziu la o supă sau ciorbă. Se tapează puiul cu un prosop curat asigugându-vă că este uscat complet. Se unge puiul cu ulei de măsline sau cu unt. Se insistă asupra pieptului şi a pulpelor. Grăsimea va ajuta pielea să devină crocantă şi aurie. Se prepsară piper şi sare din belşug. În interiorul puiului se pun ierburile aromatice, lămâia tăiată jumătate  şi căţeii de usturoi. Se leagă pulpele cu sfoară alimentară. Se pune puiul în vasul termorezistent cu pieptul în sus. Se scade temperatura cuptorului la 180 grade şi se lasă puiul o oră sau o oră şi jumătate, fără a-l deranja. Se verifică puiul conform procedurilor descrise mai sus. Când este gata, se scoate de la cuptor şi se lasă 15 minute să se odihnească. Se taie şi se serveşte.
Sfaturi
Resturile se carne se pot păstra în frigider până la 5 zile şi în congelator timp de 3 luni.
Împreună cu sarea şi piperul puteţi folosi şi alte condimente sau amestecuri de condimente.
Puteţi coace puiul pe un pat de legume pentru a avea garnitura gata în acelaşi timp cu carnea. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *