Moldova

Vrem circulaţie liberă pe podul de la Vadul lui Vodă!

Sute de oameni, printre care veterani ai războiului de pe Nistru, s-au adunat ieri lângă podul de la Vadul lui Vodă, unde au organizat un miting paşnic. Ei au cerut, în mod repetat, lichidarea posturilor de pacificatori din regiunea transnistreană. Spiritele însă s-au încins atunci când unii protestatari, în speranţa că vor fi auziţi de autorităţile de la Chişinău, au încercat să scoată câteva semne de circulaţie de la postul de menţinere a păcii nr. 9 de pe partea stângă a Nistrului.

În jurul orei 11 circulaţia pe podul de la Vadul lui Vodă a fost blocată. Zeci de poliţişti moldoveni au format un zid viu de-a lungul posturilor mixte de menţinere a păcii, iar pe malul stâng al Nistrului, aproape de satul Pârâta, au început să se adune numeroşi veterani ai războiului din 1992 şi locuitori ai satelor din raionul Dubăsari aflate sub jurisdicţia Chişinăului. Unii au venit claxonând cu automobile care aveau arborate drapelele R. Moldova. Ca şi săptămâna trecută, comitetul organizatoric al raionului Dubăsari a desfăşurat mitingul lângă locul unde tânărul Vadim Pisari a fost împuşcat de un pacificator rus pe 1 ianuarie. Acest loc este marcat de o coroană funerară şi un buchet de garoafe. „Aceste posturi de pacificatori n-au niciun rost aici. Noi cerem ca ele să fie lichidate. Am venit deoarece ne temem de viitorul nostru”, ne-a spus Tatiana Grosu din Coşniţa.

Ieri expira ultimatumul dat de protestatari autorităţilor de la Chişinău pentru lichidarea posturilor de pacificatori de la Vadul lui Vodă. Mitingul organizat cu această ocazie a început cu un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari. Apoi, cei care au dorit să vorbească s-au urcat pe o scenă improvizată în remorca unui camion. „Noi nu vrem să fim puşi cu mâinile pe capotă şi perchiziţionaţi. Vrem să fim respectaţi fiind cetăţeni ai Republicii Moldova”, a declarat preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. El a remarcat că blocurile de beton de la postul de menţinere a păcii nr. 9 dinspre satul Pârâta au fost scoase, în pofida provocărilor din partea militarilor transnistreni. Dar nimeni din cei adunaţi n-a fost mulţumit cu această mică schimbare, pentru că posturile de pacificatori au rămas intacte. Protestatarii au scandat: „Vrem circulaţie liberă pe podul de la Vadul lui Vodă!”. Iar comitetul organizatoric al protestatarilor a repetat cerinţele formulate anterior: scoaterea barierelor metalice şi lichidarea posturilor de control ruseşti. „Rusia are interese prea mari aici şi e puţin probabil ca aceste posturi să dispară”, crede Ludmila Crăciun, inspector de muncă din Dubăsari.

După miting, toţi protestatarii au trecut în marş paşnic pe malul drept al Nistrului. În timpul marşului, pe neaşteptate, câţiva veterani au rupt şi au aruncat într-o râpă bariera şi semnul rutier STOP de la postul pacificatorilor ruşi. Puţin mai târziu, certându-se, un veteran i-a aplicat un pumn în faţă unui bărbat care s-a exprimat urât despre războiul din 1992. Mitingul s-a încheiat după ce şeful comitetului organizatoric, Grigore Policinschi, a discutat cu comandantul postului de menţinere a păcii privind ridicarea blocurilor de beton de pe podul de la Vadul lui Vodă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *