Actualitate

Vrem si in UE, si in URSS

Trei din patru moldoveni agreeaza ideea modificarii Constitutiei pentru alegerea directa a presedintelui tarii, circa 55% din respondenti s-au pronuntat impotriva alegerilor parlamentare anticipate, in timp ce 56% din numarul locuitorilor capitalei agreeaza ideea anticipatelor. Fiecare al treilea respondent prefera sa locuiasca in Uniunea Europeana, desi 8% dintre moldoveni ar dori sa vietuiasca intr-o URSS reformata, indiferent de numele acesteia. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de „CBS-AXA” si prezentat ieri la IDIS „Viitorul”.

Conform sondajului, in topul personalitatilor de incredere a urcat Marian Lupu, care intruneste circa 16% din preferintele celor chestionati, depasindu-l pe ex-presedintele Voronin cu aproape un procent. „Starea de spirit a moldovenilor inclina spre opinii negative si foarte negative, iar suma caracteristicilor depaseste 62%. Circa 33% din respondenti isi califica drept rea starea materiala a familiei, fata de 40%, care considera situatia lor individuala ca fiind normala. Notele negative le-au dat persoanele cu varste de peste 45 de ani, inclusiv cele care locuiesc in zona de sud a RM, in special cei din Gagauzia”, explica Ion Jigau, directorul „CBS-AXA”.

In ceea ce priveste politica actualei guvernari, o jumatate din cetatenii chestionati exprima asteptari pozitive de la noua guvernare, in timp ce cealalta jumatate nu se arata increzatoare. „Majoritatea partidelor din RM duc lipsa de mijloace politice de comunicare care ar putea sa le ridice ratingul in randul oamenilor”, a precizat Igor Botan, directorul executiv al ADEPT.

Ion Jigau spune ca preferintele politice ale alegatorilor nu s-au modificat radical, PCRM ramanand formatiunea cu cel mai inalt rating – 43%, urmata de PDM cu 37%, PLDM – 33%, PL – 27% si AMN – 15%.

Sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigatii Sociologice „CBC-AXA”, in parteneriat cu IDIS „Viitorul”, pe un esantion de circa 1090 de persoane din 67 de localitati. Datele au fost colectate intre 2 si 11 noiembrie. Esantionul este unul reprezentativ pentru populatia RM, marja de eroare fiind de ±3%.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *