Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora 10:28

Vreme geroasă în R. Moldova. Prognoza meteorologică pentru următoarele 3 zile

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ger temperat, cer variabil, izolat precipitaţii sub formă de ninsori, dar în general vreme frumoasă de iarnă, au prognozat pentru următoarele zile meteorologii, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă şi duminică, valorile termice pe ţară vor fi cuprinse între minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua, şi 0 – minus 7 grade, noaptea. Tradiţional, cu câteva grade mai cald va fi în regiunea de sud, însă tot în această zonă se aşteaptă şi mai multe ninsori.

De la începutul săptămânii viitoare în ţară se va instala vreme geroasă, dar liniştită, pe alocuri cu ninsori slabe. Pentru luni sinopticienii prognozează în timpul zilei 0–3 grade de frig, la sud, şi minus 2-5 grade Celsius, la nord. Noaptea cel mai frig va fi în zona de nord, unde gerul va atinge minus 8 grade. În următoarele zile, indicii termometrelor vor avea tendinţa să scadă, astfel încât spre ziua de joi, 25 ianuarie, în ţară se vor înregistra până la 14 grade de ger. „Nu este vorba de o stare a vremii extraordinară, cu fenomene ieşite din comun, este o caracteristică obişnuită pentru acest sezon în R. Moldova. Cele mai nefavorabile condiţii, bunăoară pentru iernarea culturilor de toamnă, se creează la temperatura minimă a aerului de -25°C şi mai scăzută, cu înveliş de zăpadă al cărui grosime nu depăşeşte 5 cm. În astfel de condiţii, temperatura minimă la adâncimea nodului de înfrăţire coboară sub -15°C, ceea ce poate provoca vătămarea şi chiar peirea nodului de înfrăţire, deci şi a plantei în întregime. Aşa condiţii, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării, se observă în mai puţin de 5% din ani”, au precizat surse de la SHS.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza (Botezul Domnului), iar mâine pe Sf. Ioan Botezătorul, or, mai multe surse indică că în aceste zile este bine şi trebuie să fie ger şi zăpadă.

Meteorologia populară are semnele ei pentru Bobotează. Se spune că vremea din această zi o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streaşină, se va face vin bun. Dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul