Actualitate

Vreme geroasă în R. Moldova. Prognoza meteorologică pentru următoarele 3 zile

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă şi duminică, valorile termice pe ţară vor fi cuprinse între minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua, şi 0 – minus 7 grade, noaptea. Tradiţional, cu câteva grade mai cald va fi în regiunea de sud, însă tot în această zonă se aşteaptă şi mai multe ninsori.

De la începutul săptămânii viitoare în ţară se va instala vreme geroasă, dar liniştită, pe alocuri cu ninsori slabe. Pentru luni sinopticienii prognozează în timpul zilei 0–3 grade de frig, la sud, şi minus 2-5 grade Celsius, la nord. Noaptea cel mai frig va fi în zona de nord, unde gerul va atinge minus 8 grade. În următoarele zile, indicii termometrelor vor avea tendinţa să scadă, astfel încât spre ziua de joi, 25 ianuarie, în ţară se vor înregistra până la 14 grade de ger. 

„Nu este vorba de o stare a vremii extraordinară, cu fenomene ieşite din comun, este o caracteristică obişnuită pentru acest sezon în R. Moldova. Cele mai nefavorabile condiţii, bunăoară pentru iernarea culturilor de toamnă, se creează la temperatura minimă a aerului de -25°C şi mai scăzută, cu înveliş de zăpadă al cărui grosime nu depăşeşte 5 cm. În astfel de condiţii, temperatura minimă la adâncimea nodului de înfrăţire coboară sub -15°C, ceea ce poate provoca vătămarea şi chiar peirea nodului de înfrăţire, deci şi a plantei în întregime. Aşa condiţii, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării, se observă în mai puţin de 5% din ani”, au precizat surse de la SHS.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza (Botezul Domnului), iar mâine pe Sf. Ioan Botezătorul, or, mai multe surse indică că în aceste zile este bine şi trebuie să fie ger şi zăpadă.

Meteorologia populară are semnele ei pentru Bobotează. Se spune că vremea din această zi o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streaşină, se va face vin bun. Dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *