Actualitate

Vremea se va răci în următoarele zile

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sâmbătă, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă temperaturi de 7-12 grade Celsius, ziua, şi până la plus 5 grade, noaptea, după care vremea se va răci. Astfel, duminică termometrele vor indica încă valori pozitive, însă de luni şi în următoarele zile acestea vor oscila între 0 şi minus 5 grade, în special noaptea. Ziua se aşteaptă temperaturi cuprinse între 0 şi 7 grade Celsius. Cel mai cald tradiţional va fi în zona de sud. Ninsorile şi lapoviţa se aşteaptă în regiunile de centru şi nord.

În luna februarie, conform meteorologilor, începe creşterea uşoară a temperaturii aerului faţă de luna ianuarie, aceasta fiind mai ridicată cu 1-1,5ºC. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC în sudul ţării şi -3ºC, la nord. Cea mai rece pentru toată perioada de observaţii a fost luna februarie din anul 1989 − atunci temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din anii 2002 şi 2016, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat. Există şi o zicală care spune că „Faur fereca şi desfereca/ Două săptămâni fereca/ Iar două desfereca:/ Ninge şi plouă, /Îngheaţă şi dezgheaţă,/ E ger şi căldură”. Asta pentru că în februarie noaptea îngheaţă pământul, iar ziua se dezgheaţă, dar şi pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca la Bobotează şi căldură ca în martie-aprilie.

Este luna când gospodarii încep pregătirile pentru muncile din câmp şi livezi. Conform meteorologiei populare, dacă în februarie va cânta bufniţa, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paşti. Se spune că zăpada de Făurar întărește semănaturile. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *