Timpul Liber

Vremuri grele pentru şerpi

 Din motive care înca nu au fost elucidate, majoritatea populaţiilor de ofidieni au început să scadă brusc, începând cu anul 1998. Cercetători din diferite ţări, descriu straniul fenomen drept unul alarmant, accentuand în acelaşi timp ideea continuării studiilor asupra şerpilor periclitaţi.

"Cu atât de multe populaţii de şerpi din diferite colţuri ale lumii, care se află într-un declin brusc, sunt sigur că este mai mult decât o coincidenţă", susţine Chris Reding, conducătorul proiectului global.

Speciile în declin cuprind, în primul rând, vipera aspidă şi năpârca din Europa, vipera rinocer şi vipera de Gabon din Africa, alături de pitonul regal.

Populaţiile scad şi în arealele protejate, fenomen ce sugerează, astfel, că pierderea progresivă a habitatelor, nu este singura cauză. Declinuri similare au fost raportate şi în rândul populaţiilor de broaşte şi salamandre, studiile descoperind că în aceste cazuri era vorba de o infecţie fungală denumită chrytridiomycoza.

Cercetatorii avansează ipoteza incălzirii globale, în codiţiile în care fenomenul El Nino a crescut în intensitate şi frecvenţă, contribuind la înregistrarea celor mai fierbinţi ani din perioada modernă.

Sursa: descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *