Actualitate

Vronique North-Minca, prim-secretar al Ambasadei Frantei la Chisinau

Aflata la Chisinau din vara lui 2006, unde a fost delegata in functia de Secretar I al Ambasadei Frantei in R. Moldova, putem afirma fara teama ca Veronique North-Minca este sufletul Republicii Franceze descins in tara noastra. Sau, cum a fost „botezata” in mediile jurnalistice, este „prietena tuturor moldovenilor”.

Deschisa, directa si determinata, precum se autocaracterizeaza, Veronique North-Minca reuseste sa faca fata cu brio atat angajamentelor de serviciu – care nu sunt deloc usoare -, cat si activitatilor „neprotocolare”. Ii reuseste inclusiv pentru ca vorbeste romana mai dihai ca bastinasii – si asta nu doar pentru ca e casatorita cu un roman de origine, ci pentru ca-i place sa se inteleaga cu oamenii langa care traieste si sa nu caute translator pentru a citi ziarele sau a discuta la telefon… Dar mai ales ii reuseste pentru ca este omul ce se implica total.

E nascuta in Alsacia – „sunt 100% frantuzoaica si, daca am cumva niste gene nemtesti, atunci precis ca le-am luat pe cele mai bune!” -, a studiat economia turismului si a ajuns sa lucreze in Ministerul francez de Externe. Din 1980 a activat, in diferite functii, la serviciile diplomatice franceze din Romania, Marea Britanie, Canada, Germania, Macedonia, de trei ani „stationand” in Moldova. N-ar vrea sa schimbe nimic in viata ei si considera ca reteta fericirii e sa caute frumusetea in lucrurile cele mai simple… De aici, probabil, i se trage si pasiunea pentru fotografie – si a facut poze in niste locuri ale capitalei de care majoritatea nici nu stim… La multi ani, Veronique! Caci astazi, ziua ta, e la Chisinau!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *