Social

Vrsta ideala pentru a face copii

Tentatia omului modern este sa amane procreerea pentru momentul in care este pregatit moral si financiar, adica dupa 30 de ani. Organismului nu-i pasa insa de aceste planuri.

La 18 de ani, cand incepi sa-ti pui viata la cale, planuiesti ca in jur de 25 de ani, varsta la care te imaginezi deja om matur, sa ai partener de viata asa cum il visezi, casa, masina la scara si bani in portofel, plus calatorii in strainatate si experienta de viata.

Poate si primul copil. Pe la 25, cand ai banii tai, care ajung de o chirie, mancare si mici distractii, iti proiectezi aceleasi vise pentru varsta de 30 de ani. Iar la 30, oricat de departe ai ajuns, viata curge atat de dulce, iar cariera e atat de promitatoare ca parca ai mai amana cativa ani aparitia copilului.

Organismul are insa propriile setari: cu cat te indepartezi mai mult de intervalul 25-30 de ani fara sa planuiesti o nastere, cu atat „il superi” mai tare.

Varsta si rezerva de ovocite

Daca e sa judecam prin prisma celor trei factori (biologic, financiar si social), 30 de ani este varsta optima pentru a face copii: inca nu e tarziu pentru organism, cuplul este in curs de maturizare, iar doua salarii stabile i-ar putea asigura celui mic cele necesare. Dupa aceasta varsta, desi familia prospera si este mai stabila emotional, organismul femeii intra in regres din punct de vedere al fertilitatii.

O cercetare realizata de Universitatea „St. Andrews” din Marea Bri tanie despre modul in care timpul influenteza cantitatea de ovule arata ca, dupa 30 de ani, femeii ii mai raman doar 12% din cele aproximativ doua milioane de ovule disponibile initial. Dupa 40 de ani, procentul se diminueaza pana la 3%. Odata cu micsorarea rezervei de ovule si sansele instalarii unei sarcini se reduc.

Acelasi studiu arata ca, pana in 25 de ani, fertilitatea este foarte putin afectata de vicii precum tutunul sau alcoolul, insa dupa aceasta varsta obiceiurile de acest tip reduc sansele unei sarcini.

Conservati ovulele tinere!

Medicul Hadi Rahimian, specialist in obstetrica-ginecologie la Spitalul „Cantacuzino”, este de parere ca varsta potrivita pentru sarcina ar putea urca, totusi, pana la 35 de ani. Medicul precizeaza ca mai tarziu, cand ovocitele sunt deja imbatranite, sarcinile au un risc crescut.

O optiune viabila din punctul lui de vedere este o practica inca timida in Romania: conservarea ovocitelor pana in momentul in care familia se simte pregatita pentru conceperea si cresterea unui copil. Daca limita superioara indicata de medicul specialist este de 35 de ani, cea inferioara este de 18. Inainte de majorat, explica medicul, uterul si bazinul femeii sunt inca mici, iar nasterea poate avea complicatii.

Motive sau pretexte?

„In ziua de azi, ca sa faci un copil, trebuie sa ai o oarecare doza de inconstienta. Altfel, iti gasesti tot felul de pretexte: sa treaca criza, sa imi cumpar casa, sa ma maturizez etc.”, observa Maria, o tanara de 29 de ani, fara copil deocamdata. Momentul potrivit, spune ea, e „atunci cand ai puterea si disponibilitatea sa te lasi putin la o parte pe tine insati”.

Ileana are 33 de ani, un copil de opt luni, iar atunci cand s-a decis sa-l faca era necasatorita si avea un salariu de 1.700 de lei.

„Aveam 32 de ani deja si mi-am dat seama ca, daca tot aman momentul, s-ar putea ca el sa nu mai vina. Nu eram pregatita financiar, nu aveam sot si nici nu ma simteam foarte matura. Insa nu am nici cea mai mica urma de regret”, spune femeia. Desi cheltuielile cu copilul sunt aproape de doua ori mai mari decat crezuse, iar atentia si energia pe care le „revendica” cel mic o duc de multe ori la epuizare, satisfactiile sunt atat de mari incat toate neajunsurile palesc. “Iar daca nu as fi facut copilul, eram de o mie de ori mai saraca!”, e convinsa Ileana.

Sursa: Evenimentul Zilei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *