Actualitate

Vulcanii ar putea alimenta energetic o ţară ca Etiopia, unde 77% din populaţie nu are acces la electricitate

Vulcanii ar putea alimenta lumea. Specialiştii din Etiopia, una dintre cele mai vulcanice ţări de pe Pământ, pe teritoriul căreia se află Rift Valley din Africa, au demonstrat că unii vulcani ar putea da un gigawatt de energie.

Acesta este echivalentul a câtorva milioane de panouri solare sau 500 de turbine eoliene.

Resursa totală neutilizată este estimată a fi în regiune de 10 GW. În Etiopia există peste 60 de vulcani cunoscuţi. Mulţi au avut erupţii colosale în trecut, lăsând în urmă cratere imense.

Alţi vulcani sunt încă activi şi astăzi. Pot fi zărite iazuri cu nămol, izvoare termale şi zeci de orificii prin care ies aburi la suprafaţă.

Acest abur a fost folosit de către localnici pentru spălare şi scăldat, dar ar putea fi folosit şi în alte scopuri. Activitatea de la suprafaţă sugerează că la adâncimi mari există fluide extrem de fierbinţi, de până la 300-400 °C.

Dacă ar putea ajunge la acele adâncimi, specialiştii ar putea monta turbine mari, care, alimentate de aburul cu temperatură ridicată, ar putea produce cantităţi uriaşe de energie.

Pentru Etiopia, acest lucru ar conta foarte mult, având în vedere că 77% din populaţia sa nu are acces la electricitate, unul dintre cele mai scăzute niveluri din Africa.

Energia geotermală este luată şi ea în calcul. Specialiştii din Etiopia au demonstrat că unii vulcani ar putea da un gigawatt de energie. Acesta este echivalentul a câtorva milioane de panouri solare sau 500 de turbine eoliene.

Conversia acestei energii în putere se va baza pe proiectul pilot geotermal, care a început acum 20 de ani la vulcanul Aluto din regiunea lacurilor, la 200 km sud de Addis Abeba.

Infrastructura sa este în curs de modernizare, iar specialiştii lucrează la creşeterea producţiei de zece ori, de la 7MW la 70MW.

Geotermia pare a fi o soluţie regenerabilă cu emisii reduse de carbon pentru Etiopia, dar şi pentru ţările pe teritoriul cărora se află vulcani, care ar putea constitui coloana vertebrală a sectorului energetic.

Potrivit Wikipedia.org, Islanda este cea mai importantă ţară din lume care foloseşte energia geotermală.

De la doar 500 de metri extrag apă de 150 de grade Celsius, iar de la 1.000 de metri, apa are 300 grade Celsius.

Fac asta de zeci de ani, iar acum, 80% din energia lor este din surse geotermale, iar 12% din alte resurse regenerabile. Aproape toate locuinţele din intreaga insulă sunt încălzite cu apa termală, de acolo vine şi apa caldă menajeră.

Acesta se realizează prin centrale de tratare a apei deosebit de bogată în minerale, indeosebi sulf, de unde este trimisă prin magistrale către localităţi şi distribuită până la calorifere.

De asemenea, energia electrică este obţinută tot din resurse geotermale, prin folosirea căldurii şi a aburilor.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *