Politică

Vulcanul Voronin

Doar știm cu toții că el încerca să întoarcă roata istoriei, vociferând că vorbim doar limba moldovenească, că nu avem nimic cu românii, că ar trebui să studiem Istoria Moldovei (care?), a orașului sau a satului natal, a străzii sau hudicioarei în care locuim. La ce vă trebui vouă istoria românilor? repeta Voronin pe unde apuca.

Cam așa face în prezent elevul lui cel mai sârguincios, actualul președinte Igor Dodon. Apoi totuși istoria și-a pornit roata, a început să se miște înainte și lucrurile erau destul de bune. Pe timpul președinției lui Nicolae Timofti, viața în R. Moldova era echilibrată, iar „fostul” Voronin tot mai sărea cu gura: ba că Timofti tace, ba că e român, ba că vorbește ceea ce nu trebuie etc. Sigur că un comunist notoriu nu putea să fie de acord cu un președinte de țară. După părerea lui Voronin, nimic nu era bine pe vremea lui Timofti și slavă Domnului că acesta nu era membru al niciunui partid. Mandatul lui Timofti a luat sfârșit și, după alegeri, a apărut acest Igor D. „copilul de suflet” al lui Voronin.

Dar să vezi și să nu crezi. Deodată, tot mai des și mai des, „fostul” sare cu gura ba la democrați, ba la liberali, ba la cine nu-i convine. El a explodat ca un vulcan pe data de 1 decembrie, de Ziua României. Atât președintele Parlamentului, cât și alți deputați, au felicitat comunitatea din Basarabia cu această sărbătoare a tuturor românilor, la care Voronin a sărit ca ars: „Vreți Unire? Treceți Prutul. Ce mai știți! Dacă doriți, vă cumpărăm și bilete”. Cinic și grosolan, ca de fiecare dată, liderul comuniștilor privea cu dispreț la cei din jur și continua: „Plecați! Cine vă mai ține?”

Eu i-aș zice să plece el, mai ales că are casă părintească, care „nu se vinde”… Oricum, omul nu scapă nici o ocazie să se panicheze când e vorba de România. Atunci sare ca un vulcan adormit, care se trezește la un singur cuvânt: „român”. Ceva timp în urmă, presa scria că bunicul său, pe linie maternă, și o mătușă de-a sa au trăit și au fost înmormântați pe pământ românesc. Dacă e așa, cinstește măcar memoria lor, vulcanule! Și liniștește-te! Timpul vulcanului activ a trecut, e timpul să adoarmă din nou…

După anii, pe care îi are, fostul președinte Voronin ar trebui să fie mai înțelept și să nu „picure” în Parlament. Doar ziua trece, leafa merge. Și e chiar interesant de ce nu se trezește vulcanul, când România repară școli, grădinițe, obiecte de cultură ș iartă? De ce bătrânul tace și picură?
Dar când e vorba de schimbarea art. 13 din Constituție sau dacă se pomenește de Unire, vulcanul devine imediat activ și periculos pentru viața noastră. Lava roșie comunistă ar putea să ne sufoce orice vis, orice iluzie de viitor european, adică Românesc.

Noapte bună, vulcanule!

 Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *