Economie

Vulnerabilitatea economiei naţionale la scumpirea gazelor naturale

Potrivit expertului Ion Muntean, SRL „Moldovatransgaz”, întreprinderea-fiică a SA „Moldovagaz”, este operatorul care are în proprietate toate gazoductele de transport, inclusiv cele de tranzit, şi este o întreprindere reglementată. Prin urmare, şi costul serviciilor acestei instituţii trebuie să fie reglementate, şi nu negociate. „Până în prezent, acest lucru nu se efectuează, în pofida faptului că legea cu privire la gazele naturale prevede aceasta”, susţine el.

Astfel, experţii IDIS „Viitorul” propun să fie adoptate legea cu privire la eficienţa energetică a clădirilor şi legea cu privire la energia termică, necesitatea cărora se discută încă din anul 2000. „De fapt, lipsa acestor două legi cruciale a dus la crearea situaţiei actuale din sistemul termoenergetic al ţării”, este de părere Ion Muntean.

Mihai Dolma, şeful Direcţiei gazificare şi eficienţă energetică, prezent la discuţii, a salutat apariţia acestui studiu. „Pentru anul 2012 vor fi implementate un şir de proiecte. Unul dintre ele ar fi exploatarea unei construcţii terminale de gaze lichefiate cu România. Această posibilitate ar putea fi valorificată odată cu realizarea interconexiunii Ungheni-Iaşi”, a declarat Dolma.

Menţionăm că R. Moldova achiziţionează gaze naturale de la Concernul rus „Gazprom” conform condiţiile negociate în anul 2006. Începând cu 1 ianuarie 2012, va fi semnat un nou contract de cumpărare a gazelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *