Ultima oră

Washington Post: Rusia încearcă să submineze strategia Turciei în regiune

Un articol aparut in „Washington Post” analizeaza semnificatiile recentelor livrari de armament rusesc catre Armenia. In ce consta acest ajutor? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In februarie – se arata in articolul publican in Washington Post – Rusia a amplasat in Armenia, la o baza de linga Turcia, avioane MIG-29 si a promis credit pentru achizitii militare de 200 de milioane de dolari. Autorul articolului, Samuel Ramani incearca sa descifreze motivele acestui ajutor.

El crede ca una dintre ratiuni este de a intimida Turcia si a o descuraja sa doboare alte avioane rusesti. In plus, autorul arata ca Rusia reaprinde periodic conflictul inghetat din regiunea Nagorno-Karabach, livreaza arme ambelor parti, dar pe fondul superioritatii financiare azere, incearca sa compenseze in Armenia.

Samuel Ramani este de parere ca Rusia incearca si sa submineze strategia Turciei in regiune, stiut fiind ca regimul Erdogan este de partea Azerbaijanului. Articolul arata si ca Rusia vede Armenia ca parte a sistemului de sprijin acordat regimului sirian, de cealalta parte aflindu-se intre altii, tot Turcia. In ultimul rind, sprijinul Moscovei pentru Armenia este menit sa pastreze la putere un regim aliat, in conditiile in care Erevanul este profund dependent economic de Rusia. Samuel Ramani crede ca Rusia face acest joc de teama ca pierdeea influentei externe ar putea avea consecinte politice interne, pe fondul crizei economice.
 
Sursa: Europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *