Încă din 1920, liderul bolșevicilor, Vladimir Lenin, a declarat că parlamentele sunt „depășite din punct de vedere istoric”, iar dispariția lor este doar o chestiune de timp.
În 1956, liderul sovietic Nikita Hrușciov a declarat că „istoria este de partea noastră”. URSS, potrivit lui, a câștigat, iar Occidentul – a pierdut. „Vă vom îngropa”, amintește cuvintele lui Hrușciov jurnalistul Anne Applebaum, pe paginile Washington Post.
În acest context istoric are interviul pe care președintele rus Vladimir Putin îl ofera publicației Financial Times înaintea summitului G20. În conversație cu ziaristii, Putin s-a întors de mai multe ori la un subiect foarte familiar lui Lenin și lui Hrușciov. „Așa-numita idee liberală este depășită”, a spus Putin interlocutorului său. După câteva minute, a repetat din nou: „Ideea liberală este depășită.”
Dar ce înțelege Putin prin „ideea liberală”, cea care ar trebui să fie aruncată la coșul de gunoi al istoriei? Asa cum o intelege Putin, este mai degraba caricatura exprimat de radicalii e dreapta. Pentru el, „ideea liberală” înseamnă că „migranții pot ucide, jefui și viola fara sa pateasca nimic”. Acest lucru înseamnă că „copiii pot juca cinci sau șase roluri de gen”. Ideea liberală în ochii lui Putin nu are nimic în comun cu drepturile, libertățile sau separarea puterii, precum și cu independența jsutitiei, statul de drept, protecția proprietății private sau tot ceea ce face societățile liberale bogate și libere.
Comentariile autocratului rus sunt elocvente. Putin înțelege lumea liberală occidentală la fel ca si ”trolii” sai de Internet, carora le plătește salariul. Cunoașterea lui nu este diferita de a lui Lenin sau Hrușciov.
Dar dacă atacul rusesc asupra valorilor occidentale este deja ceva asteptta, nu la fel putem spune despre reacția americană.
Când Hrușciov a promis Occidentului că îl „îngropa”, acest lucru a provocat indignare, ridiculizare sau iritare. A fost o provocare pe care liderii americani nu au putut s-o ignore sau traca cu vederea. Dar americanii nu mai au astfel de lideri. Interviul pentru Financial Times cu Putin a ieșit vineri dimineață. În aceeași zi, după cină, președintele Donald Trump se întâlnise cu autocratul rus, râzând și glumind. A dat afară grupul de jurnaliști. „Scapă de ei. Stirile false sunt un termen excelent, nu? Nu aveți o astfel de problemă în Rusia, dar noi avem”, a spus Trump.
Desigur, Rusia are și alte abordări fata de jurnaliști. Din când în când, aceștia sunt arestați, intimidați și chiar uciși de agenți ai statului. Asta se întâmplă atunci când nu există reguli și practici ale unei societăți liberale care să îi protejeze. Aceasta este o lume confortabilă pentru despoți și dictatori. Nimeni nu este surprins că Putin o preferă. Cât timp vor mai accepta americanii sa fie condusi de cineva care este de acord cu autocratul rus? – se intreaba la final publicatia.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul