Economie Mondială

WikiLeaks a publicat datele si e-mailurile furate de piratii cibernetici de la Sony Pictures

Scandalul generat de piratarea rețelei de calculatoare a studiourilor Sony Pictures nu s-a încheiat. WikiLeaks a publicat, joi, o baza de date ce conține peste 30.000 de documente și peste 170.000 de mesaje expediate pe e-mail de angajații studiourilor Sony, furate de pirații cibernetici la sfârșitul anului 2014, în cadrul unui atac informatic de anvergura.

După acel atac cibernetic, comis în noiembrie 2014, o organizație necunoscută a publicat online aceste documente, însa formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu ușurința a căutărilor online.

Utilizatorii de internet au de acum înainte posibilitatea a de lectura mult mai ușor aceste documente, putând să efectueze foarte ușor numeroase căutari online, în zecile de mii de documente, după diverse cuvinte și indexuri.

Sony Pictures a condamnat imediat această publicare, afirmând că WikiLeaks îi ajută pe pirații cibernetici "să răspândească conținuturile furate și care sunt private". Peste 47.000 de angajați și colaboratori ai Sony Pictures Entertainment – filiala a grupului Sony – sunt vizați de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail.

"A fost o infracțiune comisă cu intenție, iar noi condamnăm cu fermitate publicarea de către WikiLeaks a informațiilor furate de la angajații noștri și a altor date private", se afirmă in comunicatul oficial emis de Sony Pictures.

WikiLeaks, organizația lui Julian Assange, cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidențiale ale Guvernului american, consideră însa că datele publicate joi aparțin domeniului public. "Aceste arhive dezvăluie funcționarea internă a unei companii multinaționale influente", a spus fondatorul WikiLeaks, într-un comunicat. "Acest fapt implică un mare interes jurnalistic și se află in centrul unui conflict geopolitic", a mai spus acesta.

Datele au fost difuzate prima data pe internet prin intermediul unor link-uri, care permiteau descărcarea mai multor zeci de gigaocteți de documente. Publicându-le sub forma unei baze de date în care este posibilă efectuarea de căutări online, WikiLeaks a simplificat considerabil accesarea lor de câtre internauți. "Anumite dezvăluiri au apărut încă de atunci, dar nu era posibilă efectuarea de căutări în arhivele originale și ele au fost retrase înainte ca publicul larg și jurnaliștii să poată «să zgârie lucrurile la suprafața»", afirmă în continuare comunicatul emis de WikiLeaks.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *