Internațional

WikiLeaks: China oferă bani poliţiei nepaleze ca să aresteze tibetani

Una dintre note, trimisă de un ofiţer al ambasadei americane la New Delhi în februarie, citează o sursă care afirmă că China "recompensează (forţele nepaleze) prin stimulente financiare acordate ofiţerilor ce arestează tibetani care încearcă să părăsească China".

"Beijingul a cerut Kathmandu să îşi multiplice patrulele (…) şi să facă mai dificilă intrarea tibetanilor în Nepal", afirmă, potrivit unei telegrame publicate duminică, una dintre sursele ambasadei.

Un purtător de cuvânt al poliţiei nepaleze la Kathmandu a dezminţit acuzaţiile, considerându-le "lipsite de fundament".

"Îi arestăm pe cei care intră ilegal în Nepal şi îi predăm autorităţilor nepaleze pentru imigraţie", a declarat luni acest purtător de cuvânt.

Mii de tibetani întreprind în fiecare an călătorii periculoase în Nepal pentru a fugi de represiunea politică şi religioasă din China.

Ei sunt în mod normal liberi să circule în Nepal în virtutea unui acord informal între Guvern şi ONU intrat în vigoare în 1989, când Nepalul a încetat să le mai acorde tibetanilor statut de refugiat.

Cu asistenţa ONU, mulţi dintre ei pleacă apoi spre Dharamsala, în nordul Indiei, unde s-a stabilit o comunitate mare sub autoritatea Guvernului tibetan în exil şi a lui Dalai Lama, care locuieşte aici din 1959.

Dar numărul lor a scăzut brusc după revoltele din Tibet din martie 2008, care au determinat China să consolideze securitatea frontierelor sale şi au condus autorităţile nepaleze să limiteze afluxul de refugiaţi.

Sursa: RomâniaLiberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *