Internațional

Wikileaks: Israelul se pregătea în 2009 de un “război la scară mare” în O. Mijlociu

"Pregătesc armata israeliană de un război la scară mare, pentru că este mai uşor să îl reduci la o operaţiune mică decât invers", a declarat generalul Ashkenazi, citat într-o telegramă a ambasadei americane la Tel Aviv, datată 15 noiembrie 2009 şi publicată duminică de cotidianul norvegian Aftenposten.

"Ameninţarea tirurilor de rachete împotriva Israelului este mai gravă decât oricând. De aceea, Israelul acordă atâta importanţă apărării antirachetă", a spus generalul Ashkenazi delegaţiei conduse de democratul Ike Skelton, potrivit telegramei.

Şeful Statului Major afirma că Iranul are circa 300 de rachete Shahab care pot atinge Israelul şi că statul evreu nu are la dispoziţie decât 10-12 minute pentru a reacţiona la un atac cu rachetă al Iranului.

În opinia sa, riscul principal venea din partea mişcării Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, şi a mişcării libaneze Hezbollah.

Ashkenazi afirma, la un an după operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza, că Israelul era "într-un proces de coliziune cu Hamas".

"Hamas va avea posibilitatea de a bombarda (oraşul) Tel Aviv, unde se găseşte cea mai importantă concentraţie de populaţie israeliană", a spus el, potrivit telegramei.

Războiul din Fâşia Gaza, din decembrie 2008-ianuarie 2009, a provocat moartea a circa 1.400 de persoane în rândul palestinienilor, majoritatea civili, şi a 13 persoane în rândul israelienilor, dintre care zece militari.

Potrivit Aftenposten, generalul Ashkenazi a precizat că Israelul nu acceptă nici "cea mai mică restricţie asupra acţiunilor militare în zonele populate", adăugând însă că armata nu a atacat niciodată intenţionat ţinte civile. 

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *