Actualitate

William Burns: Cum ne autoamăgim despre Rusia

„De ambele părți au fost suficiente iluzii” – indică Burns. În opinia sa, Statele Unite ale Americii au variat de la o viziune de parteneriat pe termen lung cu Moscova, până la neglijarea Rusiei drept putere regională, aflata în plin declin, iar Rusia – de la dorința unui parteneriat strategic cu SUA, pâna la dorința de a distruge ordinea internațională existentă, păzita de Statele Unite. Realitatea este că, în viitorul apropiat, relațiile noastre cu Rusia vor rămâne competitive și adesea ostile. La baza lor este o diferență fundamentală în ceea ce privește viziunea asupra lumii și a atitudinii unuia față de altul”, – spune articolul.

Este tentant să credem că apropierea personala poate elimina acest dezacord fundamental, sau ca arta negocierii va face posibilă realizarea unei mari intelegeri (aluzie la Trump – n.r.). Acest lucru este un nonsens, cu care este imposibil să începi o politică rațională. Și deosebit de irațional este să se creadă că alarmanta interferență a Rusiei în alegerile noastre poate și ar trebui să fie mușamalizata”.

„Deci, ce este de facut? Primul pas – sa menținem și, dacă este necesar, să consolidam măsurile luate de administrația Obama ca răspuns la acțiunile hackerilor ruși. Rusia a contestat integritatea sistemului nostru democratic, iar alegerile europene din 2017 sunt urmatorul camp de luptă – indică Burns. Al doilea pas – trebuie sa-i asiguram pe aliații europeni din NATO de loialitatea noastră absolută”.

În al treilea rând, autorul recomandă „să nu se ia privirea de pe Ucraina – țară, a carei soarta va fi esențială pentru viitorul Europei și Rusiei în generația următoare”. „Nu este vorba despre primirea în NATO sau Uniunea Europeană – și una si alta sunt speranțe pe termen lung pentru ea. Ideea este sa-i ajutam pe liderii ucraineni să construiasca un sistem politic de succes, pe care Rusia să nu poate să-l răstoarne” – spune Burns.

„În cele din urmă, trebuie să fim precauți fata de apelurile tentante, la prima vedere, cum ar fi lupta comună împotriva extremismului islamic sau a efortului comun de „izolare” a Chinei. Comportamentul sângeros al Rusiei în Siria a exacerbat în mod semnificativ amenințarea teroristă, și în ciuda preocupărilor pe termen lung cu privire la ascensiunea Chinei, Putin nu intenționează să sacrifice relațiile cu China, „- conchide autorul. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *