WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

publicat în Actualitate pe 20 Septembrie 2019, 18:53

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

 Proiectul WINET a fost anunțat de liderul de proiect din cadrul Agenției de Investiții, Elena Oleinic-Slivinschi, în cadrul primei conferințe din țară destinate tehnologiilor din industria vinicolă, WineTech Moldova Conference care s-a derulat pe 20 septembrie 2019 la Chișinău.

Scopurile principale WINET sunt intensificarea oportunităţilor în comerţul transfrontalier, modernizarea sectorului agricol, vitivinicol, dar și a domeniilor conexe. Totodată, proiectul mai prevede crearea unei rețele de actori relevanți în sectorul vitivinicol din cele 3 țări, Republica Moldova, România și Bulgaria din zona Bazinului Mării Negre.Printre actorii din partea Republicii Moldova urmează să se regăsească 114 companii vinicole, 22 autorități publice naționale, locale și regionale, 17 grupuri de interese şi ONG-uri, 10 organizații de susținere a afacerilor, printre care ONVV și diverse agenții sectoriale.

Perioada implementării proiectului WINET este prevăzută până în aprilie 2021, timp în care vor fi întreprinse o serie de acțiuni și obiective, care să permită continuitatea acestuia. Unul dintre cele mai importante obiective ale WINET este crearea unei platforme IT online și crearea unei aplicații mobile a acesteia, ce vor avea drept scop nu doar promovarea sectorului vitivinicol din cele trei țări, dar și lansarea componentei de e-trade, ce va permite comercializarea produselor vinicole online, la nivel global. Platforma va mai conține și rute interactive, ce vor permite sporirea turismul vitivinicol prin crearea unor circuite și hărți turistice interactive, cu posibilitatea de extindere a acestora.Totodată, realizatorii proiectului WINET își propun drept obiective și atragerea altor ţări din Bazinul Mării Negre în proiect; extinderea rețelei de parteneriate prin intermediul organizării evenimentelor masive de tip conferință cu tematică vinicolă, în cadrul cărora vor avea loc schimburi de bune practici; promovarea la nivel internațional a produselor vinicole și a serviciilor prestate de beneficiarii proiectului WINET, dar și crearea unei ample rețele de networking nu doar printre participanții proiectului, dar și printre potențialii beneficiari, parteneri și importatori.

Conferința WineTech Moldova Conference 2019 este organizat de Asociația Companiilor TIC din Moldova și Tekwill, cu suportul USAID Moldova, al Guvernului Suediei și al Agenției de Investiții.