Economie Mondială

Yenul devine rapid moneda – refugiu pentru investitori

Conform The Wall Street Journal, dolarul a scăzut sub pragul de 110 yeni săptămâna trecută, pentru prima data din octombrie 2014, după ce a depășit 125 yeni în luna iunie. Prăbușirea monedei americane cu 8,3 la sută, calculată de la începutul anului până săptămâna trecută este mai accentuată decât cea înregistrata față de euro, în fata căruia a pierdut 4,6 la sută în aceeași perioadă.

În ultimele cinci zile, dolarul a pierdut 2,53 la sută față de yen și rămâne sub pragul de 109 yeni. Evoluția cotațiilor a apărut în ciuda deciziei Băncii Japoniei de a adopta rate de dobândă negativă în 2016, ca parte a eforturilor de a slăbi moneda. „Cred că oamenii au înțeles că regulile jocului s-au schimbat atunci când Banca Japoniei a surprins globul cu rate de dobândă negative, dar yenul nu s-a depreciat”, a declarant Marc Chandler, directorul pentru strategie valutară la nivel global al Brown Brothers Harriman.

Mulți afirmă că un yen japonez mai puternic poate crea dificultăți de competitivitate pentru exportatorii niponi și subtrezește eficiența măsurilor de stimulare economică. Între timp, exportatorii americani se bucură de un impuls, devalorizarea dolarului reprezentând un răgaz pentru companiile împovărate de aprecierea dolarului din ultimul an. Oficialii guvernului nu par dispuși să intervină pentru a inversa trendul, ridicând întrebări privind poziția yenului pe termen lung. Primul ministru al Japoniei Shinzo Abe a declarat pentru The Wall Street Journal că țările ar trebui să evite devalorizarea competitivă a monedelor. „Cred ca ar trebui să ne abținem de la intervenții arbitrare în piețele valutare”, a spus acesta.

Dolarul s-a apreciat înaintea deciziei Rezervei Federale de a crește ratele de dobândă în luna decembrie. De atunci banca centrală și-a revizuit discursul în ceea ce privește creșterea dobânzilor de referință, cu o cu o creștere mai moderată: de două ori în acest an, față de patru, cât prognozase inițial. Perspectivele mai moderate de creștere a dobânzii au dus la deprecierea dolarului în raport cu valutele de referință.

Unii investitori au început să parieze pe o creștere a inflației în SUA, întrucât datele arată că prețurile au o tendință ascendentă, iar Rezerva Federală a sugerat că nu o va tempera, fapt care i-a determinat pe investitori să caute locuri pentru plasarea de obligațiuni în care nu vor fi erodate de creșterea prețurilor. În acest context, Japonia rămâne o opțiune viabilă, inflația nefiind un pericol iminent. „Dacă vă aflați în căutarea unor valute izolate de tranzacțiile momentului, yenul (n.red) este o opțiune bună”, a declarat Jim Vogel, strateg pentru ratele de dobândă la FTN Financial, indicând că banii ar putea lua calea yenului pentru a preveni pierderile rezultate din inflație.

Yenul este privit ca o valuta care se apreciază în perioade de turbulență precum volatilitatea recenta din piețele globale. În plus, există indicații ca unii investitori japonezi repatriază bani, ceea ce i-ar putea îndemna pe alții să favorizeze moneda, conform declarațiilor lui Julian Jessop, economist-șef la nivel mondial pentru Capital Economics. Speculatorii au acumulat poziții pentru yen în urma declinului acestuia din ultimii ani. „Pentru că yenul scădea atât de accentuat, cred că oamenii au considerat că singurul pariu profitabil este cel de scădere continuă”, a afirmat Jessop. „Cand yenul a început să se aprecieze, au fost nevoiți să închidă pozițiile și să cumpere yeni”, a adăugat economistul.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *