Culinar.md

Zacuscă de peste, specialitatea lipovenilor

Combinaţia de legume şi carne de peste nu e una nouă, însă, sub formă de zacuscă, ea capătă o savoare aparte. Îţi spunem cum fac lipovenii această zacuscă. Tu o încerci şi ne spui dacă a meritat efortul, ce zici?

Ingrediente pentru zacuscă de peste
1. 2 kilograme de peste (fără cap şi coadă);
2. un kilogram de ceapă albă;
3. 2 kilograme de ardei roşii ceva mai cărnosi;
4. 600 grame de morcovi;
5. 2 kilograme de roşii bine coapte;
6. 500 mililitri de ulei;
7. o jumătate de lingură de zahăr;
8. un sfert de lingură de sare;
9. o cană de oţet;
10. piper şi foi de dafin după preferinţe.

Cum se prepară zacuscă de peste

1. Poţi alege orice peste, dar să nu fie alb pentru că zacuscă ta va avea un aspect pleoştit şi gustul nu va fi cel dorit. Ai o gama largă de peste la dispoziţie, aşa că alege-l pe cel preferat. Dacă eşti în până de idei, încearcă primul borcan de zacuscă să îl faci cu macrou.

2. Pune macroul în apă şi oţet, la fiert, şi lasă peştele până când carnea se desprinde de oase. Pune deoparte peştele, la răcit, şi pune carnea separat de oase într-un bol. Dacă îţi rămân oase mai mici, zdrobeşte-le şi pune-le în oţet (şi oasele se pot mânca, mai ales că acestea conţin vitamine şi calciu).

3. Restul zacuscai se face în mod tradiţional. Toci toate legumele enumerate mai sus şi le pui apoi în ulei cu apă. Lasă-le în oală câteva clocote şi adaugă, la final, foile de dafin şi boabele de piper. Amestecă apoi carnea de peste cu legumele pregătite pentru zacuscă şi scoate foile de dafin înainte de a le pune în borcane. Le poţi păstra, dacă vrei, însă nu fac o combinaţie tocmai plăcută cu macroul. Evident, se lasă în frigider sau în cămară până când îţi vine poftă să o întinzi pe pâine.

Să-ţi fie de bine! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *