Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Actualitate 25 Octombrie 2017, ora 08:40    Din editia print

Zâmbărici, omul care câştigă bani din bucuria copiilor

Marime Font

Unii părinţi refuză să se implice în jocurile cu cei mici, iar alţii nu le permit copiilor să se mişte, ca să nu se lovească. 

Recent a absolvit Facultatea de Jurnalism, dar a decis să renunțe la reportofon și microfon în schimbul unor costume de super-eroi, cu ajutorul cărora distrează copiii la petreceri. Cunoscut publicului larg drept Zâmbărici, Iulian Perepelicinîi a reușit să-și transforme hobby-ul, îndrăgit încă de pe băncile universității, într-o meserie din care își asigură existența. Visează să-și lărgească afacerea și să aducă în echipa sa mai multe personaje din povești. Deşi la prima vedere pare simplu, acest job implică multe situații tensionate, interacțiuni cu părinți perfecționiști sau cu unii copii șmecheri. Mai mult, pe această nișă există și o concurență acerbă, de aceea, pentru a fura zâmbetele celor mici, Iulian și mica sa echipă trebuie să lupte cu alte organizații care dispun de mult mai multe resurse.

Iulian Perepelicinîi este un tânăr de 21 de ani, originar din s. Greblești, r-l Strășeni. După ce a finalizat studiile, şi-a depus documentele la programul de masterat în domeniul managementului educației cu scopul de a înțelege mai bine ce este în mintea copiilor și cum ar trebui să interacționeze pentru a-i distra la petreceri. A luat această decizie în primul an de facultate, când avea nevoie de bani de buzunar şi a găsit un joc part-time la un club de distracții pentru copii. Apoi a plecat pentru o vară la muncă în SUA, iar înainte de a reveni acasă colegii l-au înduplecat să-şi continue meseria. Prin urmare, printre hainele pe care le-a cumpărat din America au fost și câte un costum de Clovn și de Spiderman.


Peste un an, Iulian avea în dulap costumele tuturor personajelor populare la acea oră în rândul copiilor. „După șase luni, când deja aveam comenzi săptămânale, am înțeles că pot supraviețui din asta. Atunci mi-am zis că las totul și mă ocup doar de distracția copiilor. Nu demult am înțeles că un pic mai multă promovare, ingeniozitate și un zâmbet natural poate transforma această idee într-o afacere”, povestește tânărul animator.

Este rugat să nu întârzie și să nu miroase a alcool

Zâmbărici spune că acum nici nu se gândește să facă jurnalism, deoarece în presă nu va avea parte niciodată de starea pe care o trăiește atunci când merge la o sărbătoare și 25 de copii îi sar bucuroşi în braţe. Susţine că pe piaţă există concurență, dar nu și calitate. Recunoaşte că, în unele cazuri, părinții îl sună preventiv şi îl roagă să nu întârzie şi să nu miroase a alcool. „Au avut multe experiențe neplăcute anterior, chiar dacă apelau la companii serioase. Totuşi, acum oamenii sunt mult mai prudenți. Eu încerc să ofer calitate, ceea ce se transmite destul de rapid. Cea mai bună reclamă la moldoveni se face din vorbă în vorbă. Îi las pe cei mici să fie vedete cu ajutorul meu. Îmi pare rău că, la noi, majoritatea părinţilor sunt foarte serioși și preferă să privească dintr-o parte cum altcineva le distrează copiii, în loc să se implice și ei în jocuri,”, afirmă Iulian.

În ultima perioadă, în R. Moldova, topul celor mai îndrăgite personaje este condus detașat de Spiderman. Interlocutorul meu spune că doar acest erou îi poate convinge pe copii să mănânce sau să asculte de părinți în unele momente. Batman, Roboții sau Clovnul sunt și ei printre favoriți. Gusturile copiilor diferă, în funcție de desenele animate pe care le privesc. La fetițe e mai simplu, fiindcă e vorba de Elsa sau Ana din Regatul de Gheață. Băieții însă se dau în vânt după super-eroi și părinții uneori depun eforturi mari pentru a-și deghiza picii în personajele preferate.

Cum o fetiță l-a demascat

În activitatea sa profesională, Iulian Perepelicinîi a trecut și prin multe momente amuzante, și prin clipe foarte stranii. Dacă, de regulă, este invitat la zile de naștere sau cumetrii, în această toamnă a fost chemat să participe în calitate de Clovn la o cerere în căsătorie. Dintr-o misiune simplă pe care o avea inițial - cea de personaj responsabil de buchetul de flori, s-a trezit că trebuie să-l susțină pe viitorul mire prin tot felul de glume și să-l ajute să scape de emoții, pentru că nu se știa cum va reacționa viitoarea mireasă. Într-un final, efortul a meritat.

Un element important în această meserie este interacțiunea sa cu unii copii, care sunt exagerat de activi. De regulă, petrecerile organizate de Zâmbărici durează o oră sau două. Iulian recunoaște că într-un timp atât de scurt trebuie să înțeleagă ce-i place fiecărui copil și să le asigure tuturor cât mai multă atenție. Aici recunoaște că intervine jurnalistul din el, care le adresează celor mici diferite întrebări cu un microfon magic. De multe ori însă și cei mici sunt extrem de curioși și șmecheri. „Am avut un caz cu Evelina, o fetiță de cinci ani, extrem de energică. La un moment dat, ea îmi zice: „Zâmbărici, apleacă un pic capul, să îți zic ceva”. Eu mă aplec și ea îmi scoate repede peruca din cap. Câteva secunde am luptat cu ea, ca să-mi întorc părul... Culmea e că ea striga în gura mare: „Acesta nu este un Clovn adevărat, uitați-vă”! De atunci sunt foarte atent și păstrez distanța, pentru că micuții sunt ingenioși”, mărturisește animatorul, zâmbind.

Batman și Spiderman împart flori prin parc

De curând, Zâmbărici, împreună cu echipa sa, au mers la o nuntă. Clientul dorea ca animatorii să distreze copiii invitaților, pentru ca toți să se poată bucura de eveniment. La fața locului, din cauza muzicii și a numărului mare de nuntași, copiii fugeau printre invitați și nu acceptau să se implice în jocuri. Într-un final, persoana care urma să-i achite serviciile a refuzat să-i dea toată suma convenită la început, invocând că animatorii n-au reușit să țină în frâu toți copiii. Atunci a ajuns la concluzia că e în sângele moldovenilor să caute nod în papură.

Acel caz însă nu l-a descurajat. Încearcă în continuare să se promoveze prin diferite metode şi solicitările cresc constant. „Reţelele de socializare sunt salvarea mea. Până nu demult postam poze, iar acum am început să folosesc şi formatul video. Realizăm diferite filmulețe despre cum Batman și Spiderman împart flori prin parc. Înțeleg că informația filmată e mai credibilă, oamenii o asimilează mai rapid și are un impact mai mare. Mă aflu încă la început de cale şi încerc să le fac pe toate: filmez, vorbesc, montez, distribui și lupt pentru ideea ca „Zâmbărici” să devină o carte de vizită”, spune Iulian.

Serviciile sale costă în funcție de timpul alocat și de personajele care participă la fiecare eveniment, chiar dacă nu există o taxă fixă. În afară de aceasta, tânărul are ingeniozitatea de a face și voluntariat, conducându-se de principiul că „dacă ajuți pe cineva, obții multă energie pozitivă, iar asta îți oferă încredere și curaj”.

După cei câțiva ani de muncă în pielea diferitelor personaje, mulți colegi și prieteni îl numesc deja Zâmbărici. Acest lucru nu-l deranjează, ba chiar îl bucură că a reuşit să materializeze o idee în care puțini au crezut. Pe viitor, Iulian speră să găsească posibilităţi de a deschide şi un club de distracții.

Iulian Perepelicinîi afirmă amuzat că, la unele petreceri, părinții stau permanent lângă copii și nu le permit să facă aproape nimic, ca să nu se murdărească sau să nu se lovească cumva. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)