Externe

Zdubii au inceput sa cnte nemteste

Ca intotdeauna neastamparati, baietii de la „Zdob si Zdub”, alaturi de peste o suta de artisti europeni, au participat, recent, la marele eveniment muzical Linz Europe Tour 2007-09, care a culminat cu un festival extraordinar. In timpul turneului Linz Europe, interpreti din mai multe tari europene au parcurs mii de kilometri pe Dunare si au sustinut concerte in fiecare oras-port al fluviului.

„Am cantat pe strazi in Austria pentru oricine ne solicita, am sustinut concerte improvizate foarte interesante”, a marturisit Roman Iagupov. „Boonika” lor a facut ca intotdeauna ravagii, insa tinerii nostri au inteles ca pe austrieci ii poti apropia cu adevarat, daca le canti in limba lor. Fara sa stea prea mult pe ganduri, „Zdob si Zdub” a „rupt” nemteste o piesa populara cam exotica pentru noi, insa pe intelesul localnicilor. Revenit in RM, Roman le-a povestit jurnalistilor ca piesa e despre o fata din munti care nu prea are succes la baieti, pentru ca e prea… grasa, baietilor le plac mai mult orasencele…
Un festival pe valurile Dunarii
Hafenfest este un festival unic in felul sau, care are loc in orasul austriac Linz si cuprinde un show de finalizare de trei zile, dupa cei doi ani de navigare pe Dunare a lui Hubert von Goisern, un cunoscut muzician austriac, si a grupului sau muzical, pe un slep echipat ca o scena.
„Inchiderea Turneului Linz a fost extraordinara”, sustine Roman Iagupov. „Daca Viena reprezinta Mozart si opera, pai Linz Tour (Linz Europa Tour 2007-2009) este Hubert von Goisern si Dunarea! Cu aceasta ocazie, noi si cunoscutii tigani din Bulgaria, „Karandila”, am cutreierat regiunea ca o tabara de tigani cu concerte. Ai putea spune ca ne-am lasat dusi de valul evenimentelor si am vizitat orase si locuri la intamplare, unde timp de cinci minute scena mobila era gata, iar noi am cantat din inima! Miniconcertele cu sunet acustic fermecau toata lumea. Oamenii apareau din nicaieri, dansau si aplaudau ca niste copii! n alt loc unde am instalat tabara noastra tiganeasca a fost langa peretii lagarului de concentrare Mauthausen, construit de Adolf Hitler langa Linz, in ciuda faptului ca acolo el si-a petrecut copilaria”, mai povesteste Roman Iagupov.

„Nu vroiam sa parasim tara muzicii, culturii si libertatii”
„Au fost zile de neuitat, de cultura si pace, liniste si ecouri de munte si de antiglobalizare. „Dupa marea finala, turna ca din galeata… si noi, in zbor, plangand, nedorind sa parasim tara muzicii, culturii si libertatii, nu vroiam sa ne intoarcem acolo unde numarul de evenimente muzicale sunt aproape de zero…
Cu sinceritate vreau sa cred ca vom avea multe alte ocazii de a evolua pe marile scene. Ii multumim lui Hubert pentru ca stim spre ce sa tindem!”
Acum formatia „Zdob si Zdub” lucreaza in studioul din Chisinau. Pe 1 august ei vor putea fi urmariti la Svirzh World Music Festival-2009, in localitatea Svirzh, regiunea Lvov, Ucraina, iar pe 6 august artistii sunt invitati la Ziua orasului, Petrosani, in Romania. La 15 august, „zdubii” isi vor face aparitia la Festivalul Dunarii din Tulcea. De mentionat ca marele concert al anului formatia il va sustine cu prilejul a 15 ani de la formare, la Casa Internationala de Muzica din Moscova, cu participarea MC Vasile si cu Leonsii Erdenco.
 

Alte detalii cititi pe: www.zdob-si-zdub.com
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *