Timpul Local

Zece ani fără Gheorghe Ghimpu

Acţiunile de comemorare au început la Coloniţa, în satul de baştină al lui Gheorghe Ghimpu. La Liceul teoretic ce-i poartă numele a fost dezvelită o placă comemorativă. Mai apoi, simpatizanţii revoluţionarului au venit cu flori la Cimitirul central din Chişinău unde a avut loc o slujbă de pomenire, iar la Palatul Republicii a fost organizat simpozionul „Gheorghe Ghimpu – o conştiinţă naţională exemplară”. Prezent la comemorare, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că Gheorghe Ghimpu este unul dintre eroii incontestabili ai luptei pentru afirmarea culturală şi naţională a românilor din R. Moldova.

În cadrul simpozionului a fost prezentat un film al cărui protagonist a fost Gheorghe Ghimpu. Filmul, în regia lui Ion Chistruga, conţine aprecieri despre Gheorghe Ghimpu din partea scriitorului Vladimir Beşleagă, ale poetului Ion Hadârcă, membri ai familiei etc.
Gheorghe Ghimpu a fost deţinut politic în perioada sovietică pentru participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1972). A fost primul care, la 27 aprilie 1990, a dat jos drapelul sovietic şi a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *