Astăzi 24 Martie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 23 Martie 2019
Abonamente

Social 1 August 2016, ora 11:10    Din editia print

Zece paturi din spital scot oamenii în stradă

Marime Font

La redacția ziarului TIMPUL a venit o scrisoare deschisă de la locuitorii orășelului Lipcani și din comunele vecine Criva, Drepcăuți, Hlina, Șirăuți, Tețcani, Pererâta și altele. Oamenii sunt îngrijorați de faptul că secția de terapie a spitalului din Lipcani, ultima rămasă, va fi transferată în Spitalul Raional Briceni. Cetățenii nu înțeleg care este cauza acestui transfer și se revoltă, întrucât vor fi nevoiți să parcurgă cel puțin 30 km până la Briceni ca să se trateze.

„Problema constă în aceea, că secțiile de maternitate și chirurgie au fost închise. Dacă se închide și terapia, atunci spitalul din Lipcani va fi închis complet. Nu înțelegem de ce, având personal medical cu experiență și condiții bune (baie, apă caldă, reparații în salon), este nevoie de a închide”, scrie autorul scrisorii.
Am telefonat la spital să vedem într-adevăr ce se întâmplă. Doamna Maria, angajată la registratură, ține să explice că, de fapt, la Lipcani sunt două instituții medicale: spitalul orășenesc și Centrul de Sănătate, ambele fiind în aceeași clădire. Spitalul e o filială a Spitalului Raional Briceni, iar Centrul de Sănătate Lipcani e doar o instituție de medicină primară.
Doamna Maria mai spune că secția de internare va fi închisă de la 1 septembrie. „Înainte, aici la noi, la Lipcani a fost un spital foarte mare. Era maternitate, chirurgie, pediatrie, terapie. Dar cu timpul, se trece tot la Briceni. Oamenii nu s-au așteptat ca secția să fie închisă și aici stăteau foarte mulți bătrâni de prin toate satele din apropiere. Lor le este greu să meargă la Briceni”, concluzionează femeia de la registratură.
Cei mai împotriviți se arată bătrânii. Pensionarii au protestat când secția de chirurgie a fost închisă. Au scris plângere, au fost pe la președintele raionului. „Poate că nu e la fel de bine ca la Briceni, dar foarte mulți oameni din satele din jur se adresau la spitalul acesta”, mărturisește registratoarea.

Spitalul este o mare cheltuială

Din acest motiv, locuitorii orașului au decis să protesteze sâmbătă, 30 iulie. Șefa secției de terapie zice că „nu e convenabil celor din Briceni să întrețină spitalul cu un buget de 1 milion și 250 de mii de lei. Pentru ei este o mare cheltuială. Oamenii sunt indignați, pentru că au și poliță de asigurare. Ei se întreabă dacă mai au nevoie de ea atunci când rândurile de spitalizare vor fi foarte mari”, spune Nina Guțu, șefa Secției de terapie din cadrul filialei Spitalului Raional Briceni, aflată în orașul Lipcani.
Întrebată fiind dacă este gata de schimbare, medicul mărturisește: „Îmi permit să merg la spitalul din Briceni, dar îmi pare rău de lumea din jur. Mai ales că avem condiții bune de lucru – baie, veceu și e curat!”.
Dacă cei tineri au posibilitatea să meargă direct la Briceni, atunci pentru bătrâni drumul este ca o povară. Olimpia Ivanova, o femeie de peste 70 de ani se plânge că nu este în stare să se ducă în raion să se trateze. „Din punct de vedere fizic, moral, financiar suntem neputincioși. Pe mine trebuie să mă ia de la ușa spitalului pentru că nu sunt în stare să merg. Noi chemăm taxiul că vine la poartă la noi, nu putem parcurge un km și ceva până la stația de autobuze. Și drumul costă mult pentru mine, care am o pensie mizerabilă de 800 de lei”, recunoaște Olimpia.
Mai mult, bătrâna, ca și alți vecini de aceeași vârstă de pe strada ei, protestează împotriva închiderii secției de terapie. „Noi suntem mulți care avem nevoie de secție. Orișicum, medicamentele pe care le primim acolo sunt trebuincioase pe lângă ceea ce cumpărăm. De multe ori am fost internată în acest spital cu tensiunea sau cu alte probleme - a fost foarte bine și multă atenție ni s-a acordat”, spune pensionara Olimpia Ivanova.

La Briceni sunt mai mulți specialiști

Am telefonat la Drepcăuți. Primarul satului, Ghenadie Ioxa nu știe prea multe despre închiderea secției. „Din câte cunosc, sătenii se adresează direct la Briceni. Omul va plăti mai mult cu 5 lei și o să meargă acolo unde sunt mai mulți specialiști, unde sunt aparate moderne și diferite posibilități. Este ca un centru de diagnostică”, povestește primarul. Potrivit acestuia, între satul pe care-l conduce și Briceni sunt 35 km. Din Drepcăuți până în Lipcani sunt până la 6 km.
Responsabilii de transferul secției de internare spre Spitalul Raional Briceni au afirmat că motivul principal al acestei schimbări este lipsa rentabilității. Vlad Crudu, vicedirectorul spitalului din Briceni susține că „totul se centralizează. A fost nu demult o ședință împreună cu executivul nostru, vicepreședintele raionului, și s-a stabilit ca cele 10 paturi de terapie să fie transferate”, spune vicedirectorul spitalului.
Ca să aflăm mai multe detalii, am telefonat-o pe directoarea Spitalului Raional Briceni, Claudia Veltman, doar că aceasta a refuzat să vorbească, motivând că se află într-o ședință. Contactată de TIMPUL mai târziu, directoarea a refuzat să vorbească din nou, pentru că „era la serviciu”. Întrebată fiind despre momentul potrivit în care va fi disponibilă, femeia a zis că „pe telefon nu dau nici o informație” și a închis telefonul brusc.
Totuși, despre transferul celor 10 paturi terapeutice ne-a povestit vicepreședinta Consiliului Raional Briceni, Efimia Bandalac. „Schimbarea încă se planifică, nu e stabilit 100%. Noi studiem această problemă mai profund ca să fie mai bine pentru pacienți. Acum accentul se pune pe Centrul de Sănătate Lipcani unde va contribui și Compania Națională de Asigurări în Medicină și Consiliul Raional pentru a aduce instituția la condițiile necesare, cu staționar de zi care va deservi toată populația din orașul Lipcani”, declară funcționara.

„Calitatea serviciilor medicale lasă de dorit”

Mai mult, doamna Bandalac spune că urmează să meargă la Consiliul local Lipcani cu colegii și să aducă argumente, calcule, să demonstreze oamenilor ineficiența amplasării acelor paturi terapeutice în incinta clădirii. „Pentru că sunt foarte mari cheltuieli, dar calitatea serviciilor medicale lasă de dorit, este necesar ca oamenii să aibă acces la servicii mai calitative în cadrul Spitalului Raional Briceni”, se arată încredințată vicepreședinta Consiliului Raional Briceni.
Vicepreședinta tinde să convingă că Centrul de Sănătate Lipcani, în calitate de medicină primară, va avea posibilitatea să aibă staționar de zi unde se vor acorda aceleași servicii care se acordă actualmente în secția terapie: aceleași perfuzii și investigații care nu necesită internare în spital.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:18

Pavel Filip a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la ședința de constituire a noului Legislativ. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 13:22

Câteva zeci de oameni au venit astăzi, la îndemnul binomului Sandu-Năstase la protestul din fața Parlamentului. Liderul PAS, Maia Sandu, a ignorat manifestația, iar colegul său de binom, Andrei Năstase, a venit cu o oră întârziere. Și asta pentru că erau plecați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 13:21

Președintele Partidului ȘOR, Ilan Șor, a fost propus de către fracțiunea formațiunii sale la funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Despre aceasta, în cadrul unui briefing organizat înainte de prima ședință a noului Organ Legislativ al țării a anunțat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 12:42

Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. La prima ședință președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 12:39

Amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este doar un ”plasture” dacă problemele de profunzime rămân nerezolvate, a declarat joi șefa districtului financiar City Of London, Catherine McGuinness, citată de Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 12:36

Astăzi are loc prima ședință de constituire a noului Parlament, ales de popor pe 24 februarie. Cu această ocazie, liderii blocului ACUM au decis să organizeze o acțiune cu participarea susținătorilor lor. Astfel, în jurul orei 12.00, în fața clădirii Parlamentului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 12:00

Guvernul este preocupat de folosirea canabisului în scop medical. O comisie a Ministerului Sănătăţii va studia dacă este sau nu cazul ca această metodă de tratament să fie legalizată în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 11:27

Blocul ACUM duce lipsă de politicieni experimentaţi, capabili să emită idei şi să dialogheze. Este opinia profesorului univesrsitar şi fost deputat Mihai Patraş, exprimată într-un editorial publicat de Literatura şi Arta.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)