Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la 20 Iunie 2021
Abonamente

Social 1 August 2016, ora 11:10    Din editia print

Zece paturi din spital scot oamenii în stradă

Marime Font

La redacția ziarului TIMPUL a venit o scrisoare deschisă de la locuitorii orășelului Lipcani și din comunele vecine Criva, Drepcăuți, Hlina, Șirăuți, Tețcani, Pererâta și altele. Oamenii sunt îngrijorați de faptul că secția de terapie a spitalului din Lipcani, ultima rămasă, va fi transferată în Spitalul Raional Briceni. Cetățenii nu înțeleg care este cauza acestui transfer și se revoltă, întrucât vor fi nevoiți să parcurgă cel puțin 30 km până la Briceni ca să se trateze.

„Problema constă în aceea, că secțiile de maternitate și chirurgie au fost închise. Dacă se închide și terapia, atunci spitalul din Lipcani va fi închis complet. Nu înțelegem de ce, având personal medical cu experiență și condiții bune (baie, apă caldă, reparații în salon), este nevoie de a închide”, scrie autorul scrisorii.
Am telefonat la spital să vedem într-adevăr ce se întâmplă. Doamna Maria, angajată la registratură, ține să explice că, de fapt, la Lipcani sunt două instituții medicale: spitalul orășenesc și Centrul de Sănătate, ambele fiind în aceeași clădire. Spitalul e o filială a Spitalului Raional Briceni, iar Centrul de Sănătate Lipcani e doar o instituție de medicină primară.
Doamna Maria mai spune că secția de internare va fi închisă de la 1 septembrie. „Înainte, aici la noi, la Lipcani a fost un spital foarte mare. Era maternitate, chirurgie, pediatrie, terapie. Dar cu timpul, se trece tot la Briceni. Oamenii nu s-au așteptat ca secția să fie închisă și aici stăteau foarte mulți bătrâni de prin toate satele din apropiere. Lor le este greu să meargă la Briceni”, concluzionează femeia de la registratură.
Cei mai împotriviți se arată bătrânii. Pensionarii au protestat când secția de chirurgie a fost închisă. Au scris plângere, au fost pe la președintele raionului. „Poate că nu e la fel de bine ca la Briceni, dar foarte mulți oameni din satele din jur se adresau la spitalul acesta”, mărturisește registratoarea.

Spitalul este o mare cheltuială

Din acest motiv, locuitorii orașului au decis să protesteze sâmbătă, 30 iulie. Șefa secției de terapie zice că „nu e convenabil celor din Briceni să întrețină spitalul cu un buget de 1 milion și 250 de mii de lei. Pentru ei este o mare cheltuială. Oamenii sunt indignați, pentru că au și poliță de asigurare. Ei se întreabă dacă mai au nevoie de ea atunci când rândurile de spitalizare vor fi foarte mari”, spune Nina Guțu, șefa Secției de terapie din cadrul filialei Spitalului Raional Briceni, aflată în orașul Lipcani.
Întrebată fiind dacă este gata de schimbare, medicul mărturisește: „Îmi permit să merg la spitalul din Briceni, dar îmi pare rău de lumea din jur. Mai ales că avem condiții bune de lucru – baie, veceu și e curat!”.
Dacă cei tineri au posibilitatea să meargă direct la Briceni, atunci pentru bătrâni drumul este ca o povară. Olimpia Ivanova, o femeie de peste 70 de ani se plânge că nu este în stare să se ducă în raion să se trateze. „Din punct de vedere fizic, moral, financiar suntem neputincioși. Pe mine trebuie să mă ia de la ușa spitalului pentru că nu sunt în stare să merg. Noi chemăm taxiul că vine la poartă la noi, nu putem parcurge un km și ceva până la stația de autobuze. Și drumul costă mult pentru mine, care am o pensie mizerabilă de 800 de lei”, recunoaște Olimpia.
Mai mult, bătrâna, ca și alți vecini de aceeași vârstă de pe strada ei, protestează împotriva închiderii secției de terapie. „Noi suntem mulți care avem nevoie de secție. Orișicum, medicamentele pe care le primim acolo sunt trebuincioase pe lângă ceea ce cumpărăm. De multe ori am fost internată în acest spital cu tensiunea sau cu alte probleme - a fost foarte bine și multă atenție ni s-a acordat”, spune pensionara Olimpia Ivanova.

La Briceni sunt mai mulți specialiști

Am telefonat la Drepcăuți. Primarul satului, Ghenadie Ioxa nu știe prea multe despre închiderea secției. „Din câte cunosc, sătenii se adresează direct la Briceni. Omul va plăti mai mult cu 5 lei și o să meargă acolo unde sunt mai mulți specialiști, unde sunt aparate moderne și diferite posibilități. Este ca un centru de diagnostică”, povestește primarul. Potrivit acestuia, între satul pe care-l conduce și Briceni sunt 35 km. Din Drepcăuți până în Lipcani sunt până la 6 km.
Responsabilii de transferul secției de internare spre Spitalul Raional Briceni au afirmat că motivul principal al acestei schimbări este lipsa rentabilității. Vlad Crudu, vicedirectorul spitalului din Briceni susține că „totul se centralizează. A fost nu demult o ședință împreună cu executivul nostru, vicepreședintele raionului, și s-a stabilit ca cele 10 paturi de terapie să fie transferate”, spune vicedirectorul spitalului.
Ca să aflăm mai multe detalii, am telefonat-o pe directoarea Spitalului Raional Briceni, Claudia Veltman, doar că aceasta a refuzat să vorbească, motivând că se află într-o ședință. Contactată de TIMPUL mai târziu, directoarea a refuzat să vorbească din nou, pentru că „era la serviciu”. Întrebată fiind despre momentul potrivit în care va fi disponibilă, femeia a zis că „pe telefon nu dau nici o informație” și a închis telefonul brusc.
Totuși, despre transferul celor 10 paturi terapeutice ne-a povestit vicepreședinta Consiliului Raional Briceni, Efimia Bandalac. „Schimbarea încă se planifică, nu e stabilit 100%. Noi studiem această problemă mai profund ca să fie mai bine pentru pacienți. Acum accentul se pune pe Centrul de Sănătate Lipcani unde va contribui și Compania Națională de Asigurări în Medicină și Consiliul Raional pentru a aduce instituția la condițiile necesare, cu staționar de zi care va deservi toată populația din orașul Lipcani”, declară funcționara.

„Calitatea serviciilor medicale lasă de dorit”

Mai mult, doamna Bandalac spune că urmează să meargă la Consiliul local Lipcani cu colegii și să aducă argumente, calcule, să demonstreze oamenilor ineficiența amplasării acelor paturi terapeutice în incinta clădirii. „Pentru că sunt foarte mari cheltuieli, dar calitatea serviciilor medicale lasă de dorit, este necesar ca oamenii să aibă acces la servicii mai calitative în cadrul Spitalului Raional Briceni”, se arată încredințată vicepreședinta Consiliului Raional Briceni.
Vicepreședinta tinde să convingă că Centrul de Sănătate Lipcani, în calitate de medicină primară, va avea posibilitatea să aibă staționar de zi unde se vor acorda aceleași servicii care se acordă actualmente în secția terapie: aceleași perfuzii și investigații care nu necesită internare în spital.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului Tătaro-Mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului Tătaro-Mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:23

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Problema minorității române, un obiectiv al Bucureștiului

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Problema minorității române, un obiectiv al Bucureștiului

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 Iunie 2021, ora: 08:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 20 Iunie 2021, ora: 07:47

FOTO Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la vânătoare

FOTO Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la vânătoare

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 07:16

O stradă din Chișinău arată ca după bombardament. Primăria lui Ceban e „ocupată” cu parcurile prin centru

O stradă din Chișinău arată ca după bombardament. Primăria lui Ceban e „ocupată” cu parcurile prin centru

Primaria Chișinău de 15 ani lasă șoferii să iși deterioreze automobilele. Drumul Războiului sau centura Chișinăului

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2021, ora: 12:35

„Moldoveanul” Dimitrie Cantemir, în urmă cu 300 de ani: Limba noastră este româna, suntem români!

„Moldoveanul” Dimitrie Cantemir, în urmă cu 300 de ani: Limba noastră este româna, suntem români!

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 18 Iunie 2021, ora: 09:49

Dacia schimbă identitatea vizuală: un nou logo și o nouă emblemă

Dacia schimbă identitatea vizuală: un nou logo și o nouă emblemă

Dacia a lansat joi o campanie de imagine prin care și-a anunțat noua identitate vizuală ce vine cu un nou logo, o nouă emblemă și o culoare specifică.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)