Social

Zece paturi din spital scot oamenii în stradă

„Problema constă în aceea, că secțiile de maternitate și chirurgie au fost închise. Dacă se închide și terapia, atunci spitalul din Lipcani va fi închis complet. Nu înțelegem de ce, având personal medical cu experiență și condiții bune (baie, apă caldă, reparații în salon), este nevoie de a închide”, scrie autorul scrisorii.
Am telefonat la spital să vedem într-adevăr ce se întâmplă. Doamna Maria, angajată la registratură, ține să explice că, de fapt, la Lipcani sunt două instituții medicale: spitalul orășenesc și Centrul de Sănătate, ambele fiind în aceeași clădire. Spitalul e o filială a Spitalului Raional Briceni, iar Centrul de Sănătate Lipcani e doar o instituție de medicină primară.
Doamna Maria mai spune că secția de internare va fi închisă de la 1 septembrie. „Înainte, aici la noi, la Lipcani a fost un spital foarte mare. Era maternitate, chirurgie, pediatrie, terapie. Dar cu timpul, se trece tot la Briceni. Oamenii nu s-au așteptat ca secția să fie închisă și aici stăteau foarte mulți bătrâni de prin toate satele din apropiere. Lor le este greu să meargă la Briceni”, concluzionează femeia de la registratură.
Cei mai împotriviți se arată bătrânii. Pensionarii au protestat când secția de chirurgie a fost închisă. Au scris plângere, au fost pe la președintele raionului. „Poate că nu e la fel de bine ca la Briceni, dar foarte mulți oameni din satele din jur se adresau la spitalul acesta”, mărturisește registratoarea.

Spitalul este o mare cheltuială

Din acest motiv, locuitorii orașului au decis să protesteze sâmbătă, 30 iulie. Șefa secției de terapie zice că „nu e convenabil celor din Briceni să întrețină spitalul cu un buget de 1 milion și 250 de mii de lei. Pentru ei este o mare cheltuială. Oamenii sunt indignați, pentru că au și poliță de asigurare. Ei se întreabă dacă mai au nevoie de ea atunci când rândurile de spitalizare vor fi foarte mari”, spune Nina Guțu, șefa Secției de terapie din cadrul filialei Spitalului Raional Briceni, aflată în orașul Lipcani.
Întrebată fiind dacă este gata de schimbare, medicul mărturisește: „Îmi permit să merg la spitalul din Briceni, dar îmi pare rău de lumea din jur. Mai ales că avem condiții bune de lucru – baie, veceu și e curat!”.
Dacă cei tineri au posibilitatea să meargă direct la Briceni, atunci pentru bătrâni drumul este ca o povară. Olimpia Ivanova, o femeie de peste 70 de ani se plânge că nu este în stare să se ducă în raion să se trateze. „Din punct de vedere fizic, moral, financiar suntem neputincioși. Pe mine trebuie să mă ia de la ușa spitalului pentru că nu sunt în stare să merg. Noi chemăm taxiul că vine la poartă la noi, nu putem parcurge un km și ceva până la stația de autobuze. Și drumul costă mult pentru mine, care am o pensie mizerabilă de 800 de lei”, recunoaște Olimpia.
Mai mult, bătrâna, ca și alți vecini de aceeași vârstă de pe strada ei, protestează împotriva închiderii secției de terapie. „Noi suntem mulți care avem nevoie de secție. Orișicum, medicamentele pe care le primim acolo sunt trebuincioase pe lângă ceea ce cumpărăm. De multe ori am fost internată în acest spital cu tensiunea sau cu alte probleme – a fost foarte bine și multă atenție ni s-a acordat”, spune pensionara Olimpia Ivanova.

La Briceni sunt mai mulți specialiști

Am telefonat la Drepcăuți. Primarul satului, Ghenadie Ioxa nu știe prea multe despre închiderea secției. „Din câte cunosc, sătenii se adresează direct la Briceni. Omul va plăti mai mult cu 5 lei și o să meargă acolo unde sunt mai mulți specialiști, unde sunt aparate moderne și diferite posibilități. Este ca un centru de diagnostică”, povestește primarul. Potrivit acestuia, între satul pe care-l conduce și Briceni sunt 35 km. Din Drepcăuți până în Lipcani sunt până la 6 km.
Responsabilii de transferul secției de internare spre Spitalul Raional Briceni au afirmat că motivul principal al acestei schimbări este lipsa rentabilității. Vlad Crudu, vicedirectorul spitalului din Briceni susține că „totul se centralizează. A fost nu demult o ședință împreună cu executivul nostru, vicepreședintele raionului, și s-a stabilit ca cele 10 paturi de terapie să fie transferate”, spune vicedirectorul spitalului.
Ca să aflăm mai multe detalii, am telefonat-o pe directoarea Spitalului Raional Briceni, Claudia Veltman, doar că aceasta a refuzat să vorbească, motivând că se află într-o ședință. Contactată de TIMPUL mai târziu, directoarea a refuzat să vorbească din nou, pentru că „era la serviciu”. Întrebată fiind despre momentul potrivit în care va fi disponibilă, femeia a zis că „pe telefon nu dau nici o informație” și a închis telefonul brusc.
Totuși, despre transferul celor 10 paturi terapeutice ne-a povestit vicepreședinta Consiliului Raional Briceni, Efimia Bandalac. „Schimbarea încă se planifică, nu e stabilit 100%. Noi studiem această problemă mai profund ca să fie mai bine pentru pacienți. Acum accentul se pune pe Centrul de Sănătate Lipcani unde va contribui și Compania Națională de Asigurări în Medicină și Consiliul Raional pentru a aduce instituția la condițiile necesare, cu staționar de zi care va deservi toată populația din orașul Lipcani”, declară funcționara.

„Calitatea serviciilor medicale lasă de dorit”

Mai mult, doamna Bandalac spune că urmează să meargă la Consiliul local Lipcani cu colegii și să aducă argumente, calcule, să demonstreze oamenilor ineficiența amplasării acelor paturi terapeutice în incinta clădirii. „Pentru că sunt foarte mari cheltuieli, dar calitatea serviciilor medicale lasă de dorit, este necesar ca oamenii să aibă acces la servicii mai calitative în cadrul Spitalului Raional Briceni”, se arată încredințată vicepreședinta Consiliului Raional Briceni.
Vicepreședinta tinde să convingă că Centrul de Sănătate Lipcani, în calitate de medicină primară, va avea posibilitatea să aibă staționar de zi unde se vor acorda aceleași servicii care se acordă actualmente în secția terapie: aceleași perfuzii și investigații care nu necesită internare în spital.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *