Astăzi 22 Aprilie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 14:51

Zeci de milioane de lei din Fondul Rutier, utilizați ineficient

Marime Font

a

 
 
 

Gestionarea ineficientă a zeci de milioane de lei din Fondul Rutier a fost constatată într-un audit efectuat de către Curtea de Conturi, pentru perioada anilor 2014-2017. Verificările au scos la iveală și faptul că, an de an, acumulările la Fondul Rutier s-au diminuat. Totodată, s-a constatat și lipsa transparenței decizionale la repartizarea resurselor Fondului, transmite IPN.

Aliona Oboroceanu, controlor de stat principal, a declarat că mai multe lucrări de reparație a drumurilor, în valoare totală de 29 de milioane de lei, au fost efectuate în lipsa unor proiecte de execuție. Fondul Rutier pierde bani și din cauză că autoritățile nu au dus la bun sfârșit procesul de achiziționare a serviciilor informaționale pentru funcționarea sistemului e-vinieta. Se constată și transferarea tardivă a mijloacelor financiare acumulate din achitarea taxelor de eliberare a autorizațiilor pentru transporturile auto internaționale. La fel, lipsește un sistem informațional între Serviciul Vamal și ANTA.

Aliona Oboroceanu a mai spus că anual sursele Fondului Rutier se distribuie pentru reparația și reconstrucția drumurilor, procurarea tehnicii de intervenție etc., însă eficiența mijloacelor Fondului a fost afectată de deficiențe și nereguli în realizarea procedurilor de achiziție desfășurate de către Administrația de Stat a Drumurilor. Iar ineficiența managementului financiar la opt din cele 11 societăți pe acțiuni responsabile de întreținerea drumurilor naționale au generat cheltuieli ineficiente de peste 47 de milioane de lei.Directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a spus că eficiența utilizării banilor Fondului Rutier depinde de predictibilitatea mărimii Fondului de la un an la altul, ceea ce permite planificarea lucrărilor de achiziție. În starea actuală de lucruri, sursele Fondului Rutier nu permit executarea unor lucrări de reparație capitală, ci doar de întreținere. Despre suma de 29 de milioane de lei, utilizată pentru achiziționarea lucrărilor de reparație rutieră, în lipsa unor contracte de execuție, acesta a spus că lucrările efectuate sunt de întreținere curentă și în cazul acestora proiecte de execuție nu sunt necesare, ci doar atunci când se intervine cu modificări la sistemul rutier etc.

Despre acuzațiile de utilizare ineficientă a surselor din Fondul Rutier, destinați reparației rețelei de drumuri, Gheorghe Curmei a declarat că banii Fondului sunt suficienți doar pentru întreținere, în timp ce pentru reconstrucția și reparația drumurilor sunt foarte puține surse. Pentru a asigura eficiența banilor investiți în reparația drumurilor, autoritățile vor impune un termen de garanție, timp în care antreprenorul care a executat lucrările va fi responsabil de întreținerea traseelor. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2018, ora: 12:55

PRO TV recunoaște că l-au făcut din greșeală criminal pe un deputat PDM, dar refuză să-și prezinte scuze

Postul de televiziune PRO TV a recunoscut că l-a făcut din greșeală criminal pe un parlamentar democrat și a publicat o dezmințire, dar nu și-a cerut scuze pentru manipulare.

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 21 Aprilie 2018,  

PRO TV recunoaște că l-au făcut din greșeală criminal pe un deputat PDM, dar refuză să-și prezinte scuze

Postul de televiziune PRO TV a recunoscut că l-a făcut din greșeală criminal pe un parlamentar democrat și a publicat o dezmințire, dar nu și-a cerut scuze pentru manipulare.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md