Actualitate

Zeci de persoane 86 de persoane au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a R. Moldova în ultima săptămână

Cele mai solicitate puncte de trecere au fost: ptf Leușeni – 50 046 traversări persoane, ptf Otaci – 47 203 traversări persoane, ptf Sculeni – 42 606 traversări persoane, ptf Aeroportul Internațional Chișinău – 38 310 traversări persoane și ptf Giurgiulești-Galați – 26 233 traversări persoane.

Rămân nefuncționale, din cauza ridicării nivelului apei în râul Nistru, punctele de trecere de tip debarcader Cosăuți și Vasilcău.

Pe parcursul săptămânii trecute, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 81 de evenimente, cu documentarea a 86 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– o trecere ilegală a frontierei de stat;
– 45 de persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– cinci documente falsificate au fost depistate la controlul de frontieră;
– 21 de persoane au încălcat regulile de folosire a vinietelor;
– 10 cetăţeni străini au încălcat termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
– trei contravenții cu privire la încălcarea regulilor de transport de pasageri și mărfuri;
– o persoană cercetată contravențional pentru abatere de la regulamentul circulației rutiere.

În decursul săptămânii precedente, 59 de cetăţeni străini, dar și 155 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Totodată, în Uniunea Europeană nu a fost autorizată intrarea la cinci cetățeni RM, în Federația Rusă la 10 conaționali. Din Uniunea Europeană au fost deportați nouă cetățeni moldoveni, din Rusia un moldovean.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 136 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 153 800 lei și încasarea amenzilor de 75 350 lei.

Polițiștii de frontieră au avut 16 întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, dar și pentru degajarea circulației transfrontaliere, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.La fel, în cazul traversării frontierei împreună cu copiii, consultaţi rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră.
– în cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi Vă va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere. Totodată, acest fapt va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat şi, evident, va crea condiţii favorabile pentru cetăţeni la traversare.
– în situaţiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), disponibil 24/24.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor.
– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport.
– pentru informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova accesați de asemenea platforma online www.frontiera.gov.md.
– manifestați înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *