Actualitate

Zeci de persoane au donat sânge pentru sănătatea mamelor

Jarno Habicht, şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova, a menţionat la inaugurarea evenimentului că în anul curent Ziua Mondială a Donatorului de Sânge are sloganul "Sânge sigur pentru sănătatea mamelor". Zilnic în lume mor circa 800 de femei, în timpul sarcinii sau după naştere, pentru că nu li se asigură sânge, a specificat Habicht.

Totodată, Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii, a relatat jurnaliştilor că în ultimii ani Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui a fost dotat cu echipament ultramodern, iar un nou centru de acest fel a fost deschis la Bălţi. În viitorul apropiat un centru de transfuzie a sângelui va fi inaugurat la Cahul, a adăugat Usatîi.

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, a menţionat că activităţi de colectare a sângelui au avut loc în toate sectoarele capitalei, dar şi în raioanele ţării.

"În Republica Moldova necesităţile hemotransfuzionale sunt acoperite integral. Anual se colectează circa 80.000 de donări, ceea ce asigură asistenţa a peste 150.000 de bolnavi. Aproape jumătate din donări sunt asigurate de donatorii voluntari. Comparativ cu anul 2005, numărul donărilor de sânge voluntare s-a majorat de trei ori", a remarcat Cebotari.

Centrul a lansat un apel către cetăţeni, în care îi îndeamnă ca în perioada 1–14 iunie curent să doneze sânge la punctele de colectare amplasate în toate sectoarele din capitală.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *