Zelenski propune transformarea Cenobîlului într-o zonă turistică

publicat în Externe pe 10 Iulie 2019, 18:09

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune transformarea zonei Cernobîl în unul dintre punctele de creștere economică din Ucraina. „Astăzi am semnat un decret care va începe transformarea acestor zone în unele de creștere pentru noua Ucraină", a declarat Zelenski miercuri, în timp ce vizita Centrala Nucleară de la Cernobîl, transmite Cenzor.net. 

Potrivit președintelui ucrainean, „coridorul verde" al turiștilor va fi creat și vor fi eliminate precondițiile pentru corupție. „Nu vor mai exista cozi uriașe la punctul de control, nici refuzuri", a declarat președintele. El a subliniat, de asemenea, că „nu vor mai exista interdicții privind filmarea zonei și alte prostii de acest gen". „În cele din urmă, să transformăm Cernobîlul într-un magnet turistic și științific. Să facem aici terenul libertății, care va deveni unul dintre simbolurile noii Ucraine, fără corupție și interdicții stupide, cu investiții și viitor", a adăugat oficialul.

Volodimir Zleneski a mai declarat că zona de excludere de la Cernobîl ar trebui să înceteze de a fi un simbol al corupției și al încălcării legii. „În această zonă se ia mită de la turiști, se exportă ilegal fierul vechi și se utilizează resursele naturale. Toate acestea le vom opri foarte curând”, a promis Zelenski.

Președintele ucrainean a remarcat că acest teritoriu trebuie să primească o nouă viață. „Până în prezent, Cernobîlul a reprezintat o parte negativă a brandului Ucrainei. A venit momentul să schimbăm acest lucru, trebuie să transformăm această problemă într-un avantaj", susține oficialul.
Președintele a menționat că zona de la Cernobîl este un loc unic pe planetă, unde natura se recuperează în urma dezastrului provocat de om. „Trebuie să arătăm acest loc lumii: oamenilor de știință, ecologiștilor, istoricilor, turiștilor", a conchis Volodimir Zelenski.