Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Muzică 19 Mai 2012, ora 11:14

Zi de doliu în MOLDOVA

Marime Font

 Astăzi, 19 mai este Zi de doliu naţional în Republica Moldova. Moldova o petrece în ultimul drum pe cea care a fost Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu. 

Astfel, în toate localităţile republicii sunt arborate în bernă drapelele de stat, iar la ora 12.00, se va cinsti memoria cântăreţei de operă Maria Bieşu prin păstrarea unui moment de reculegre, transmite Info-Prim Neo.

Toţi cei care au iubit-o pot veni astăzi la Teatrul de Operă şi Balet unde va fi adus sicriul Mariei Bieşu. În faţa Teatrului a fost amplasat un televizor led şi pe parcursul funeraliilor, vor fi arătate secvenţe din viaţa Primadonei. Lumea a început să se adune la Teatru de la ora 09.00 venind cu flori pentru cântăreaţa de operă a Moldovei.La ora 12.00 va avea loc un miting de doliu, după care Maria Bieşu fi dusă la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Alexei Mateevici.

Maria Bieşu a fost Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, „Doctor Honoris-Causa”, Cavaler al „Ordinului Republicii” şi deţinătoarea Ordinului Naţional „Steaua României”.

Maria Bieşu s-a născut la 3 august 1935, în satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă. Interpreta şi-a dedicat întreagă activitate scenei şi muzicii universale, a înregistrat performanţe artistice la nivel naţional şi internaţional, fiind recunoscută ca una dintre cele mai mari cântăreţe de operă a culturii universale. Pe parcursul activităţii sale, a cântat aproape în totalitate ariile principale din spectacolele înscrise în repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, se spune în necrolog.

Recunoştinţa internaţională a obţinut-o în cadrul celor mai prestigioase concursuri internaţionale, fiind laureată şi deţinătoare a Premiului III la Concursul Internaţional „P. I. Ceaikovski” din Moscova (1966), a Premiului I şi Cupei de Aur pentru cea mai bună interpretare a rolului Madama Butterfly din opera „Madama Butterfly” la Concursul Internaţional de canto „Miura Tamaki” Tokio, 1967.

Din 1987, Maria Bieşu a fost preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova şi vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova (1992), iar din anul 1990 este preşedintele Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”, care în acest an va împlini 20 de ani.

Maria Bieşu a fost preşedintele de onoare al Asociaţiei Femeilor din Republica Moldova, reprezentând femeile Moldovei în toate colţurile lumii.  

Sursa: info-prim.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul