Muzică

Zi de doliu în MOLDOVA

Astfel, în toate localităţile republicii sunt arborate în bernă drapelele de stat, iar la ora 12.00, se va cinsti memoria cântăreţei de operă Maria Bieşu prin păstrarea unui moment de reculegre, transmite Info-Prim Neo.

Toţi cei care au iubit-o pot veni astăzi la Teatrul de Operă şi Balet unde va fi adus sicriul Mariei Bieşu. În faţa Teatrului a fost amplasat un televizor led şi pe parcursul funeraliilor, vor fi arătate secvenţe din viaţa Primadonei. Lumea a început să se adune la Teatru de la ora 09.00 venind cu flori pentru cântăreaţa de operă a Moldovei.

La ora 12.00 va avea loc un miting de doliu, după care Maria Bieşu fi dusă la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Alexei Mateevici.

Maria Bieşu a fost Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, „Doctor Honoris-Causa”, Cavaler al „Ordinului Republicii” şi deţinătoarea Ordinului Naţional „Steaua României”.

Maria Bieşu s-a născut la 3 august 1935, în satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă. Interpreta şi-a dedicat întreagă activitate scenei şi muzicii universale, a înregistrat performanţe artistice la nivel naţional şi internaţional, fiind recunoscută ca una dintre cele mai mari cântăreţe de operă a culturii universale. Pe parcursul activităţii sale, a cântat aproape în totalitate ariile principale din spectacolele înscrise în repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, se spune în necrolog.

Recunoştinţa internaţională a obţinut-o în cadrul celor mai prestigioase concursuri internaţionale, fiind laureată şi deţinătoare a Premiului III la Concursul Internaţional „P. I. Ceaikovski” din Moscova (1966), a Premiului I şi Cupei de Aur pentru cea mai bună interpretare a rolului Madama Butterfly din opera „Madama Butterfly” la Concursul Internaţional de canto „Miura Tamaki” Tokio, 1967.

Din 1987, Maria Bieşu a fost preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova şi vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova (1992), iar din anul 1990 este preşedintele Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”, care în acest an va împlini 20 de ani.

Maria Bieşu a fost preşedintele de onoare al Asociaţiei Femeilor din Republica Moldova, reprezentând femeile Moldovei în toate colţurile lumii.  

Sursa: info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *