Internațional

ZI DECISIVĂ PENTRU GRECIA. Primii bani ar putea fi viraţi azi, doar dacă Germania aprobă acordul

Angela Merkel şi ministrul său de Finanţe au cerut conservatorilor să dea undă verde noului program. Dacă aleşii germani vor fi de acord cu acesta, astăzi ar putea intra şi primii bani în conturile Greciei, după ce Zona Euro a fost de acord să dea noi împrumuturi Atenei. Singura certitudine vine de la Banca Centrală Europeană, care a suplimentat fondul de urgenţă pentru sistemul bancar grecesc.

Cabinetul elen a declarat, deja, că băncile îşi vor relua activitatea luni, iar restricţiile privind retragerile de numerar se vor ridica treptat.

Gerda Hasselfeldt, liderul grupului Creștin-Social din Bundestag: „O tăiere a datoriei nu este luată în discuţie, pentru că nu este compatibilă cu legile europene. Ce trebuie să facem acum e să punem presiune pe guvernul grec, în vederea implementării reformelor, ca să nu se oprească aici în speranţa unui nou ajutor”.

Ieri, în cadrul unei simulări, blocul conservator constituit din creştinii-democraţi ai Angelei Merkel şi aliaţii săi, Uniunea Creştin-Socială, a aprobat cu o majoritate covârşitoare reluarea discuţiilor cu Atena.

Doar 48 din cei peste 300 de parlamentari din coaliţia conservatoare au respins acordarea unui nou împrumut Greciei, spun surse din acest grup.

La finalul unei întâlniri cu politicieni din partidul german Social-Democrat, şeful Eurogrupului a cerut tuturor Guvernelor să aprobe acordul de principiu semnat cu Atena.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului: „Aş fi foarte fericit dacă discuţiile despre ieşirea Greciei din Zona Euro s-ar opri şi am putea vorbi despre cum putem aduce Grecia pe drumul cel bun. Asta dorim să facem cu acest program”.

În aşteptarea votului decisiv asupra acordării împrumutului financiar, Banca Centrală Europeană a decis să suplimenteze cu 900 de milioane de euro fondul de urgenţă pentru băncile din Grecia, ceea ce elimină, pe termen scurt, pericolul ca instituţiile financiare să rămână fără lichidităţi.

Şi miniştrii de Finanţe din Zona Euro au aprobat un împrumut în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a ţine Atena pe linia de plutire. Banii ar putea fi viraţi în cursul zilei de azi, dar doar dacă Bundestagul va da undă verde. Astfel, Grecia va putea achita rata de 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europe luni, când e ziua scandentă.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *