Externe

ZI ISTORICA PENTRU BELGIA: De astăzi, va avea un nou rege

 Prinţul Philippe va deveni noul suveran al Belgiei după ce va jura să respecte Constituţia în cadrul unei ceremonii la Parlamentul Federal.

Deşi regele are un rol mai mult simbolic, legile au nevoie de semnătura sa pentru a intra în vigoare. Iar după alegeri, regele numeşte mediatori care să ajute formarea unei coaliţii de guvernământ.

În ultimul său discurs, Albert al II-lea a cerut sprijinul tuturor pentru succesorul său.

Prinţuş Philippe a fost educat de la o vârstă fragedă pentru a deveni noul rege. Asta după ce a devenit evident că Regele Baudouin şi soţia sa, Fabiola, nu vor putea avea copii. A studiat la Oxford şi la Universitatea Stanford. A activat ca pilot de avioane de luptă în Forţele Aeriene ale Belgiei şi s-a pregătit în diplomaţie. În 1993, când regele Baudouin a murit, Philippe a fost considerat prea tânăr pentru tron.

"Deja, cu 20 de ani în urmă, Prinţul Philippe era convins că se va urca pe tron. Când a aflat că tatăl său va prelua sceptrul, a fost puţin surprins. Probabil că de atunci aşteaptă şi se pregăteşte activ pentru a fi rege", Thomas de Bergeyck, comentator al Casei Regale.

Într-un sondaj realizat de televiziunea RTL, doar jumătate dintre flamanzi cred că Philippe va fi un rege bun. Noul monarh este mai bine văzut de valoni, fiind susţinut de două treimi din populaţie.

"Monarhia e ceva pentru poveşti. N-avem nevoie de un rege aici, mai curând am avea nevoie de un preşedinte dar Belgia este un regat foarte complicat. Fără un rege şi fără fotbal, n-am mai avea Belgia", spune Johan Deckmyn, parlamentar flamand.

Flamanzii îi reproşează în primul rând lui Philippe că vorbeşte mai prost olandeza decât franceza. Potrivit analiştilor, asemenea critici ar putea să dispară curând dacă noul rege va şti să câştige simpatia belgienilor. Iar un rol major l-ar putea ajuta soţia sa Mathilda.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *