Internațional

Zidurile nu rezolvă problemele privind migraţia, a spus Angela Merkel în cadrul vizitei din Mexic

Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid masiv la graniţa SUA cu Mexic, pentru a împiedica trecerea imigranţilor şi a traficanţilor de droguri. Anunţul a stârnit furie în Mexic şi a dus relaţiile bilaterale la cota cea mai mică din ultimii ani.

În cadrul unei vizite oficiale la Ciudad de Mexico, Angela Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă, dincolo de Cortina de Fier, a subliniat că istoria a arătat că problemele migraţiei au fost rezolvate doar când statele au avut o relaţie bună cu vecinii.

"Evident, principalul motiv pentru faptul că oamenii migrează trebuie să fie abordat la faţa locului în primul rând, ceea ce înseamnă că ridicarea de ziduri şi întreruperea legăturilor nu vor rezolva problema. Este un aspect care poate fi studiat bine din istoria Chinei cu Marele Zid sau din istoria Imperiului Roman. În esenţă, numai atunci când marile forţe au reuşit să creeze relaţii bune cu vecinii lor au reuşit să gestioneze cu succes migraţia", a spus Merkel.

Cancelarul german a fost supus unei presiuni politice interne după deschiderea frontierelor Germaniei pentru peste un milion de refugiaţi, începând din anul 2015.

"Nu cred că pur şi simplu prin îmbunătăţirea facilităţilor la frontieră putem rezolva problema migraţiei. Cheia este îmbunătăţirea nivelului de trai şi a oportunităţilor în zonele afectate", a mai spus Merkel, în cadrul unei conferinţe comune cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.

Cei doi lideri de stat nu au pronunţat numele lui Donald Trump, dar Enrique Pena Nieto a spus că nu va renunţa la poziţia fermă în cadrul negocierilor privind Acordul de Liber Schimb din America de Nord (NAFTA), contestat puternic de către preşedintele american.

Donald Trump a renunţat pentru moment la intenţia de a-i cere Mexicului să plătească pentru zid. Pe de altă parte, democraţii şi o parte dintre republicanii americani au criticat intenţia de a obţine fonduri din partea Congresului SUA pentru îndeplinirea planului.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *