Eveniment

Zilele Europene ale Patrimoniului, inaugurate la depoul de tramvaie din Chişinău

Evenimentul a fost organizat la monumentul istoric de importanţă naţională, Depoul de tramvaie din Chişinău, unde, după inaugurarea oficială, a fost organizat un tur ghidat.

„Sub asfaltul pe care păşim astăzi s-au păstrat şinele de tramvai, ele nu au fost deteriorate. Noi ne-am propus drept scop ca oamenii să vină aici şi să înţeleagă de unde a început viaţa transportului public – de la troleibuzul din 1966 până la troleibuzele de generaţia a patra din prezent”, a declarat directorul general al Regiei Transport Electric din Chişinău, Gheorghe Morgoci.

„Aceasta este o tradiţie europeană pe care o împărtăşim nu numai cu raţiunea, dar şi cu sufletul. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt un prilej minunat pentru ca toate popoarele lumii să-şi aducă aminte de ceea ce au creat înaintaşii lor. În acest an avem o posibilitate rarisimă să discutăm despre patrimoniul industrial pentru că ştim că pe parcurs ţara noastră a păstrat mori de apă, de vânt, fabrici vechi, depouri de tramvaie, gări feroviare, care deja au devenit obiecte de patrimoniu”, a menţionat ministrul culturii, Monica Babuc, la deschiderea evenimentului.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au început pe 22 septembrie cu expoziţia de grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. În cele cinci zile dedicate patrimoniului industrial, sunt organizate diferite expoziţii. Muzeul Naţional de Istorie găzduieşte colecţiile Muzeului Tehnic de la Iaşi, o altă expoziţie este organizată la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală. Astăzi, 25 septembrie, va avea loc vernisajul expoziţiei Art FABRIC, organizată de Delegaţia UE în Republica Moldova. Expoziţia va prezenta lucrări de pictură realizate de tineri artişti plastici din ţara noastră. Închiderea Zilelor Patrimoniului Industrial va avea loc duminică, la Gara din oraşul Ungheni.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *