Social

ZILNIC, circa 20 de mii de adolescente devine MAME

Aproximativ 70 mii de adolescente din ţările în curs de dezvoltare decedează anual din cauze legate de sarcină şi naştere.

„Sarcina adolescentină nu trebuie privită doar ca o consecinţă a nepăsării sau o alegere deliberată, dar mai degrabă drept o lipsă de opţiuni şi circumstanţe care nu pot fi controlate de către adolescentă” – constată raportul ”Situaţia Populaţiei Lumii 2013: Maternitatea timpurie – probleme stringente ale sarcinii la adolescente” lansat recent de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Ministerul Sănătăţii.

Ian McFarlane, Directorul UNFPA pentru Republica Moldova, a menţionat că sarcina adolescentină este atît o cauză, cît şi o consecinţă a încălcării drepturilor. “Sarcina subminează capacitatea unei fete de a-şi exercita drepturile la educaţie, sănătate şi autonomie. În sens invers, atunci cînd o adolescentă nu este în măsură să se bucure de drepturile sale de bază, ea este mai vulnerabilă la sarcină”, a spus sursa citată.

Mihai Ciocanu, viceministru al Sănătăţii, a reiterat faptul că Ministerul Sănătăţii doreşte să pună în valoare serviciile oferite de Cabinetele de Sănătate a Reproducerii şi Centrele de Servicii Prietenoase Tinerilor. Reţeaua de Centre de Servicii Prietenoase Tinerilor cuprinde 34 de localităţi – centrele raionale şi oraşele din Republica Moldova.

Cu scopul promovării modului de viaţă sănătos, în Republica Moldova se desfăşoară pe parcursul lunilor octombrie – decembrie Campania de comunicare şi sensibilizare a populaţiei cu sloganul "Spune Da pentru sănătatea ta!", ediţia 2013, finanţată de Compania Naţională pentru Asigurări în Medicină. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *