Astăzi 20 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:26
Abonamente

Interviu 21 August 2012, ora 11:28    Din editia print

Zinaida Bolboceanu: „Banul este mărul discordiei în R. Moldova...”

Marime Font

Se află în Chişinău de la vârsta de 11 ani, şi-a făcut aici studiile - mai întâi la Liceul Republican-internat de Arte Plastice „Igor Vieru”, apoi la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar peste ani - la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. 

Dar nu a reuşit să-şi cumpere o casă în capitală, deşi şi-a dorit foarte mult. Aşa încât, cunoscuta interpretă de muzică populară Zinaida Bolboceanu face şi astăzi naveta de la Cojuşna la Chişinău. Nu are nici maşină personală, de aceea merge cu microbuzul. „Aşa e când te ţii de coada folclorului autentic”, îmi explică artista.

- Stimată doamnă Zinaida Bolboceanu, de ce locuiţi la Cojuşna, la ţară, când toată lumea se trage la oraş?...
- Ne-am tras şi noi la oraş, dar prin anul 1983 nu aveai dreptul să alegi, nu exista nici cea mai vagă şansă să te stabileşti la Chişinău. Noi, băştinaşii, nu aveam acest drept. De aceea am ales satul cel mai apropiat de capitală.


- Când aţi descoperit că puteţi cânta?
- Ei, asta, ca toţi artiştii, de mic copil. Am fost un copil dotat. Îmi doream să fiu şi artistă de circ, pentru că îmi plăcea gimnastica. Dar mă vedeam pe viitor şi pedagog, şi medic, şi artistă de cinema, şi cântăreață, numai ce nu-mi doream în copilăria mea!

- Şi aţi început cu artele plastice...
- A ales mama pentru mine. A auzit că se deschide la Chişinău o şcoală de arte pentru copiii dotaţi, iar ea voia să mă scoată din sat, să ajung om mare. Eram eminentă şi deja aveam în tot satul reputaţie de artistă. M-a dus la Chişinău, mi-a zis: hai să încerci mai întâi la pictură, pe urmă vom mai vedea ce poţi. Aşa am ajuns la Liceul Republican-internat de Arte Plastice „Igor Vieru". Aveam doar 11 ani, îmi lipseau părinţii, surorile. Nici astăzi nu pot uita acel dor de casă. Scriam în fiecare zi scrisori, mai lăsam să picure şi câte o lacrimă pe foaie, să se împrăştie cerneala, să vadă mama că eu plâng şi vreau acasă... Dar nu am abandonat studiile. După nouă clase, am mers la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, unde am studiat alţi patru ani pedagogia şi pictura. La anul IV m-am căsătorit. Învăţam într-o grupă cu soţul meu, Dumitru Bolboceanu, eram tineri, aveam doar 18 ani...

- Reiese că aţi învăţat atâţia ani la Arte Plastice, ca să deveniţi... una dintre cele mai bune cântăreţe de muzică populară?!
- Dar niciodată nu m-am despărţit de cântec. Cântam oriunde, din plăcere, cântam folclor autentic, pe care îl auzeam de la bătrânii din sat. Văzând că oamenilor le place, m-am gândit să fac studii muzicale. Locuiam la Cojuşna şi activam în Ansamblul de amatori „Poieniţa” când s-a deschis o secţie de canto popular pe lângă fostul Conservator. Erau invitaţi să aplice toţi doritorii, timp de doi ani trebuia să studiezi muzica după care să fii admis la anul I universitar. M-am dus la concurs - erau zece tinere pe un loc, dar am avut noroc, pentru că eram vocea pe care o căuta profesorul Gleb Ceaikovski-Mereşanu. M-a luat pe mine, „pentru autenticitate şi originalitate”, sunt cuvintele lui. Se întâmpla în anul 1986. Am fost admisă peste un an la Conservator unde am studiat canto, iar după absolvire am rămas la Conservator să predau, eram prima persoană cu studii speciale în domeniul cântecului popular... Peste trei ani, am abandonat pedagogia, pentru că mi-am dorit o activitate artistică mai fructuoasă. Am concertat cu Ansamblul „Busuioc Moldovenesc”, apoi am fondat grupul folcloric „Ethnos”, împreună cu surorile Stoianov - Maria şi Luminiţa - şi am activat mulţi ani în România. Până în momentul în care, cum se mai întâmplă printre artişti, ne-am certat şi ne-am despărţit...

- Ce s-a întâmplat?
- Din cauza banilor. Iniţial de înţeleseserăm între noi ca mie să-mi revină 40 procente, iar lor câte 30, întrucât cântecele pe care le interpreta grupul nostru erau din repertoriul meu. La un moment dat, însă, fetele au pus problema: de ce eu 40 şi ele câte 30... Mă rog, nu a fost poate singura cauză a conflictului, dar principala. Aşa că am plecat şi m-am jurat că nu o să mai ies niciodată în scenă... Prea multă durere şi supărare îmi aducea profesia aceasta.

- Până la urmă, v-aţi împăcat, iar supărarea a fost uitată...
- Nici nu se putea altfel, deoarece Maria Stoianov mi-a fost prietenă. Eu cred că neînţelegerile le sunt date oamenilor ca să le depăşească şi să devină mai înţelepţi. Ele sunt un fel de „probleme carmice”. Nu neg, m-a ajutat şi mama, care adesea îmi zicea: „Tare-i bine când ierţi şi când te împaci cu lumea!”. Avea dreptate: împăcarea îţi scoate veninul din suflet, pentru că atunci când eşti supărat aduni energie negativă, care iese foarte greu din om. Particulele negative se înmulţesc, pun stăpânire pe tine. Azi un pic, mâine un pic, nici nu-ţi dai seama cum te prefaci într-un ghem de nervi, care îţi strică toată viaţa. Şi apoi, mai e ceva: pe lumea asta toate sunt trecătoare. Astfel, suntem din nou foarte bune prietene cu Maria... Probabil că ruptura dintre noi ne-a ridicat la un alt nivel de înţelegere...

- Dar în acel moment v-aţi lăsat copleşită de emoţii şi... aţi plecat în Grecia!
- Sigur că la mijloc a fost şi această dezamăgire. Dar ne-a mânat în Grecia criza economică din anul 2000. Începuserăm să construim o casă nouă la Cojuşna, pe cea veche o demolasem, copiii urmau să-şi continue studiile la facultate... Soţul obţinuse două contracte de muncă la Atena şi mi-am zis: decât să sufăr în Moldova, mai bine mă duc cu el în Grecia. I-am fost de folos. Până la urmă, lucrarea o picta soţul, dar eu îl ajutam. La Atena exista o societate culturală „Balcania”. Ne întruneam la expoziţii, spectacole, lansări de carte sau discutam despre problemele diasporei. Aveam o activitate fructuoasă în plan cultural, nu eram axaţi doar pe ideea să ne umplem buzunarele şi să ne întoarcem acasă. Îl luasem cu noi şi pe băiatul mai mic, a învăţat limba greacă şi a făcut şcoala primară la Atena - era cel mai bun elev din clasă. Ceilalţi doi rămăseseră la Chişinău, erau studenţi, unul la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, altul la Universitatea Tehnică...

- Aţi reuşit să construiţi casa cu banii câștigați la Atena?
- Nici pe departe. Tot ce am dobândit am investit în copii. Nu avem nici astăzi maşină, mergem cu microbuzul. În schimb, a vrut feciorul mai mare să facă două facultăţi - Ceramica şi Designul Interior -, i-am oferit această şansă. Al doilea fiu avea o formaţie de rock, voia să-şi cumpere chitare electrice, aparatură - l-am ajutat şi pe el.

- V-a fost greu cu patru bărbaţi în casă?
- Nu mi-a fost uşor. Dar le-am cerut să mă ajute şi toţi m-au susţinut. Cel mai mult m-am temut să nu facă vreo prostie. Pentru că, aflându-se într-o companie cu alţi băieţi, adolescenţii pot face lucruri pe care niciodată nu ţi-ai fi putut imagina că copilul tău e în stare să le facă. Ia uitaţi-vă la Ştiri, câte numai nu se întâmplă! Le cunoşteam cercul de prieteni, dar oricum aveam frică să nu comită greşeli sau chiar infracţiuni. Slavă Domnului, m-a ferit Dumnezeu de asta!

- De ce are nevoie o familie pentru a putea rezista în faţa tuturor intemperiilor?
- De înţelepciune. Din partea ambilor. De fapt, într-o familie e nevoie de o întreagă diplomaţie. Exact ca în relaţiile politice dintre state. Dacă nu ştii la timp să te retragi, să cedezi, ori dimpotrivă - să înaintezi, să ceri, să comunici -, inevitabil apare conflictul. Noi suntem ambii pedagogi. Poate şi profesia ne-a ajutat.

- Ce nu vă place cel mai mult în viaţă?
- Nu-mi plac oamenii care îşi dau aere de superioritate. Mai ales când „aerele” sunt pe criterii materiale. Şi în general, nu agreez oamenii obraznici. Îi aud pe unii spunând cu admiraţie: ce bine că are tupeu! Nu, nu e bine când cineva are tupeu. Ar trebui să ne conducem de bunul-simţ, nu de sloganul „Scopul scuză mijloacele”.

- Cât bun-simţ există în lumea artiştilor?
- Artiştii au o mare misiune: să promoveze valoarea. Nu întâmplător mă ţin eu de coada folclorului autentic... Ştiţi care e boala noastră? Ne lipsesc criticii de artă. Nu avem specialişti care să ne amintească şi nouă, artiştilor, despre bunul-simţ. Iar în lipsa criticii profesioniste, se întâmplă cam aşa: a susţinut un spectacol artista sau artistul cutare - a cântat aiurea, s-a îmbrăcat anapoda, repertoriul a fost tot aiurea, dar cumetrii din satul de baştină, împreună cu primarul, au urcat pe scenă la final şi i-au dat flori; apoi un reporter plătit tot de artistul, artista în cauză scrie o pagină întreagă într-un ziar, din care rezultă că a fost un spectacol extraordinar... Dacă am avea critici, nu ar îndrăzni nimeni să speculeze în acest fel!

- Sunteţi mulţumită de modul în care evoluează lucrurile în R. Moldova?
- Păi, ţările au soarta oamenilor. Vă amintiţi ce se spune în poveştile noastre populare? Şi merge Făt-Frumos, merge şi când colo apare în calea lui o răspântie cu trei drumuri... Aşa e şi cu ţara noastră, noi întotdeauna ne pomenim la câte o răspântie, la care trebuie să alegem un singur drum. Şi oamenii politici, în loc să aleagă drumul corect, fac cu totul altceva. Dacă ar fi în puterea mea, le-aş spune: „Oameni buni, toate iau sfârşit într-o zi, chiar şi milioanele de la care vă certaţi - că doar de la bani se ceartă, banul este mărul discordiei în R. Moldova. De ce nu vă gândiţi că... până la urmă, nu luăm nimic cu noi? Absolut nimic!”...

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 11:26

(VIDEO) Celebrul blogger rus Ilya Varlamov consideră Aeroportul Chișinău un exemplu pentru spațiul ex-sovietic

(VIDEO) Celebrul blogger rus Ilya Varlamov consideră Aeroportul Chișinău un exemplu pentru spațiul ex-sovietic

Republica Moldova se poate mândri nu doar cu vinurile sale, dar și cu Aeroportul său, datorită schimbărilor și modernizărilor din ultimii ani, este concluzia cunoscutului blogger rus Ilya Varlamov, în urma unei vizite pe care a efectuat-o în țara noastră. Acesta a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 11:12

CSP îi admite pe toți patru candidați la funcția de procuror general selectați anterior de Ministerul Justiției

CSP îi admite pe toți patru candidați la funcția de procuror general selectați anterior de Ministerul Justiției

Candidații la funcția de procuror general vor fi intervievați la 28 noiembrie în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 10:12

CONTINUITATE /// Crucea lui Năstase va rămâne. Pavel Voicu va păstra crucifixul instalat la MAI

CONTINUITATE /// Crucea lui Năstase va rămâne. Pavel Voicu va păstra crucifixul instalat la MAI

Crucifixul instalat de fostul ministrul al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, va rămâne în incinta instituţiei. Noul şef al MAI, Pavel Voicu, spune că şi el este creştin ortodox şi crede în puterea rugăciunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 09:53

ŞOCANT. Femeie însăcinată dusă în pădure, bătută cu săbăticie şi înjunghiată de soţ

ŞOCANT. Femeie însăcinată dusă în pădure, bătută cu săbăticie şi înjunghiată de soţ

Caz incredibil la Târgu Jiu. O femeie însărcinată în 31 de săptămâni a fost bătută cu sălbăticie și înjunghiată în picior de soțul ei, drogat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 09:22

„Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei” - Unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului este pus în aplicare

„Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei” - Unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului este pus în aplicare

Tendințele ofensive din ultimii ani ale Rusiei de a rescrie, reinterpreta şi folosi în scopuri politice istoria Celui de-al Doile Război Mondial, care a schimbat faţa Europei şi a lumii, devin tot mai evidente. Pentru a promova versiunea sa asupra evenimentelor, regimul de la Moscova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:53

RĂZBOI ENERGETIC /// Kievul acuză Moscova: Gazprom pune CONDIȚII inacceptabile pentru continuarea tranzitului gazelor

RĂZBOI ENERGETIC /// Kievul acuză Moscova: Gazprom pune CONDIȚII inacceptabile pentru continuarea tranzitului gazelor

Rusia pune condiții inacceptabile pentru un nou acord privind tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, a declarat Alexei Orjely, ministrul ucrainean al energiei, pe postul tv ICTV. Ministrul a atras atenția asupra faptului că Gazprom a propus să se încheie un nou contract sau să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Igor Grosu (PAS): Plahotniuc ar fi venit la Iași pentru A DA JOS Guvernul Sandu

Igor Grosu (PAS): Plahotniuc ar fi venit la Iași pentru A DA JOS Guvernul Sandu

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi ajuns recent până la Iași pentru a pune la cale demiterea Guvernului Sandu și instaurarea noului Executiv, susține secretarul general al PAS Igor Grosu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 08:12

Accident în Buiucani. Un șofer a fost transportat la spital / FOTO

Accident în Buiucani. Un șofer a fost transportat la spital / FOTO

Un accident grav s-a produs în această seară la intersecţia străzilor Alba Iulia cu Suceviţa din Capitală. Imaginile video de la faţa locului au fost postate pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Maia Sandu, despre remanierile de la Guvern: „Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”

Maia Sandu, despre remanierile de la Guvern: „Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”

„Numirile la grămadă” operate ieri de Guvernul Chicu confirmă faptul că PD și PSRM au pus la cale de mai mult timp demiterea fostului Executiv, consideră fostul premier Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:53

Uniunea Europeană și-a împărțit bugetul. Cine va primi cei mai mulți bani în 2020

Uniunea Europeană și-a împărțit bugetul. Cine va primi cei mai mulți bani în 2020

Guvernele statelor din Uniunea Europeană, Parlamentul şi Comisia Europeană au ajuns luni noaptea la un acord referitor la bugetul anului 2020. Este vorba de 168.7 miliarde de euro pentru anul viitor. Cele mai mari cheltuieli se vor face pentru combaterea schimbărilor climatice, protecţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:48

Măcel în Iran: Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstrațiilor, anunță Amnesty International

Măcel în Iran: Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstrațiilor, anunță Amnesty International

Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstraţiilor din Iran, anunţă organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, informează agenţia Associated Press, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Ce spune Iohannis că ar face mai bine în al doilea mandat

Ce spune Iohannis că ar face mai bine în al doilea mandat

Președintele Klaus Iohannis spune că un posibil regret pe care îl are legat de acest mandat la Cotroceni este faptul că nu a comunicat „la nivelul optim” și spune că va îmbunătăți acest lucru dacă va câștiga un nou mandat la alegerile prezidențiale din 24...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Noiembrie 2019, ora: 07:33

Gigi Becali se află într-un din momentele sale cele mai cumplite. Acesta a reacționat după ce a fost acuzat că a spălat 50 milioane de euro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 07:33

Horoscop zilnic DRAGOSTE pentru azi, MIERCURI 20 noiembrie. Ce aduce in amor Mercur direct?

Horoscop zilnic DRAGOSTE pentru azi, MIERCURI 20 noiembrie. Ce aduce in amor Mercur direct?

Horoscop zilnic dragoste. Iata horoscopul dragostei pentru azi MIERCURI 20 NOIEMBRIE 2019. Veste buna, Mercur iese din retrograd azi si isi reia miscarea directa, desi mai sunt doua saptamani in care se afla in tranzitul numit umbra post retrograda si in care vor coabita atat influentele sale din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)