Muzică

Zinaida Bolboceanu: Taina creaţiei mă face curioasă

Tot acolo, a fost profesoară de artă vocală, având şase discipoli.

Activitatea pedagogică, afirmă Zinaida Bolboceanu, n-a părăsit-o niciodată. Acum, chiar dacă a revenit în R. Moldova, continuă să-şi instruiască învăţăceii din România, făcând naveta la Bacău o dată în lună. În restul timpului, face cu ei lecţii prin skype. De asemenea, are şi aici, la Chişinău, învăţăcei. A fost invitată de către Elena Mironenco, şefa Catedrei muzicologie şi folclor a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, să revină la această instituţie în calitate de profesoară de canto popular. Aici, are, exact ca şi la Bacău, şase discipoli.

De curând, ea a înregistrat un CD, care e în curs de apariţie, cu un taraf clasic din patru muzicieni: Sergiu Diaconu (cobză), Viorel Scutaru (vioară), Victor Bahov (violă) şi Ion Croitoru (contrabas). Anterior, Zinaida Bolboceanu a lansat câteva CD-uri în România şi în R. Moldova, două dintre care cu grupul folcloric „Ethnos”, condus de Maria Stoianov. Toamna curentă, cântăreaţa va organiza un concert la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău.

Anul trecut, pe 2 decembrie, în aceeaşi instituţie, a avut loc concertul ei la cei 25 de ani de activitate. A doua zi, prin decret prezidenţial, i s-a conferit titlul onorific „Artistă a Poporului”.

„Activez mai mult în România. Aici, acasă, ori că nu ştiu că m-am reîntors, ori au uitat de mine sau muzica nu le mai place. Pentru că eu interpretez folclor autentic, iar lumea noastră s-a modernizat şi vrea altceva decât un cântec popular. De altfel, creaţia este o taină, iar taina mă face să fiu curioasă”, ne spune Zinaida Bolboceanu.

Născută pe 3 iulie 1959, în satul Opaci, raionul Căuşeni, Zinaida Bolboceanu a studiat la Liceul republican de pictură „Igor Vieru”, la Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală” şi la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din capitală, specialitatea canto. De-a lungul carieri sale, a înregistrat peste 100 de piese. A colaborat cu orchestrele „Folclor”, „Ţărăncuţa”, „Rapsozii Botoşanilor”, „Busuioc moldovenesc” şi alte formaţii din R. Moldova şi din România. Anul trecut, ea a devenit laureată a unui festival folcloric internaţional din Sicilia, Italia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *