Actualitate

Ziua alegerilor, marcata de incalcari si fraude electorale

In timpul alegerilor parlamentare de miercuri, organizatiile care au monitorizat scrutinul electoral au depistat mai multe nereguli. Si de aceasta data, mii de persoane au descoperit ca in casele lor sunt inscrise persoane straine, au votat si mortii, si s-a facut agitatie electorala. Iata cateva incalcari comise la 29 iulie.

Simpatizant AMN, impuscat de un alegator comunist. In seara zilei de miercuri, un simpatizant al PCRM l-a impuscat in picior pe fiul liderului AMN din or. Sangera, mun. Chisinau, care a fost internat la spital. In urma incaierarii au avut de suferit alte patru persoane. Liderul AMN, Stefan Bumbu, de 54 de ani, s-a ales cu comotie cerebrala si fractura oaselor nazale, la fel ca si un alt participant la bataie, in varsta de 53 de ani. Alti doi barbati, de 26 si 36 de ani, au suferit comotii cerebrale. Stefan Bumbu si fiul sau au fost atacati in momentul in care se intorceau de la sectia de votare, chiar langa sectia de politie, la 150-200 metri distanta de sectia de votare.

Un alegator a figurat in listele electorale de 52 de ori. La sectia de votare nr. 7 din or. Cimislia, alegatoarea Zinaida Bazatin figura pe liste de 52 de ori, dar cu date diferite ale buletinului de identitate. In sectia 202, sectorul Rascani din capitala, alegatorii au depistat pe adresa domiciliului lor persoane straine, unele dintre acestea chiar au votat. Si Vlad Filat, liderul PLDM, a descoperit ca in casa sa mai sunt inscrise doua persoane straine. In mai multe sectii de votare observatorii au identificat in liste persoane care au decedat sau care nu mai locuiesc la adresa respectiva de mult. In sectia 145 din Chisinau, administratia Azilului pentru persoane de varsta a treia a organizat dimineata o adunare cu locatarii si le-a dat indicatii sa voteze cu PCRM, „intrucat partidul are grija de ei”. Preoteasa oraselului Sangera a facut agitatie electorala in favoarea PCRM, in fata Casei de cultura, iar diriginta unei clase liceale din s. Sudarca, r-l Donduseni, membra a biroului electoral, a obligat elevii sa voteze pentru PCRM si sa-i prezinte buletinele de vot inainte de aruncarea acestora in urna.

Disparuti cu tot cu urne si stampile. In unele localitati, membrii biroului electoral au plecat cu urna mobila fara sa anunte observatorii sau au plecat si nu s-au mai intors. De exemplu, la sectia de votare din Botnaresti, Anenii Noi, a fost solicitata urna la domiciliu de catre doua persoane. Membrii biroului electoral, care s-au deplasat cu urna mobila la acestea, nu s-au mai intors la sectia de votare. Altii au plecat cu un anumit numar de buletine, dar s-au intors cu mai putine sau au revenit cu acestea curate. Au fost inregistrate si cazuri cand s-a solicitat urna mobila in numele cuiva, fara ca persoana respectiva sa fi fost la curent cu acest fapt. In or. Cahul, in sectia de votare nr. 1, observatorul PCRM, Ilascu Alexei, a furat stampila „votat”, care a lipsit din sectie timp de 15 minute, ceea ce presupune ca timpul respectiv a fost folosit pentru aplicarea stampilei pe buletine de vot aflate in afara sectiei de votare.

Si de aceasta data au votat si mortii. In satul Ulmu, Ialoveni, alegatoarea M. Gutu a descoperit ca in lista electorala era inclus numele sotului ei, care a decedat acum 18 ani. In dreptul acestuia era trecuta o semnatura, dovada ca in locul decedatului a votat in mod fraudulos altcineva. In sectia 204 din Chisinau doi alegatori au descoperit ca cineva votase deja in locul lor, precum si in locul vecinilor din alte doua apartamente. Iar in sectia de votare nr. 15 din Badiceni au fost aduse sa voteze peste 40 de persoane de la internatul psihoneurologic. Ele au fost asistate in cabina de vot de o infirmiera, desi n-au solicitat acest lucru, fiind apte sa-si exercite individual dreptul la vot.

Studentii, retinuti de politie. Politia rutiera a retinut ilegal mijloacele de transport in care se deplasau spre Chisinau studentii ce nu pot vota in localitatile de domiciliu, pe motiv ca au vize de resedinta temporara in caminele studentesti. Astfel de cazuri au avut loc la Edinet, Ungheni, Orhei, Rezina si la intrarea in Chisinau dinspre Aeroport. Iar la ordinul secretarului CEC, Iurie Ciocan, studentii a caror viza de resedinta temporara a expirat au fost exclusi din listele electorale din centrele universitare, dar n-au fost inclusi in listele electorale din localitatile de bastina.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *