Actualitate

Ziua Independentei, fara Declaratia de Independenta

Republica Moldova isi sarbatoreste astazi Ziua Independentei, insa fara actul de nastere a statului. Or, asa cum a declarat V. Voronin in cadrul unei conferinte de presa de dupa evenimentele din 7 aprilie, originalul Declaratiei de Independenta ar fi ars in timpul devastarii sediului Parlamentului. Voronin mai spunea atunci ca „originalul s-a pastrat in arhiva Parlamentului care a ars in proportie de 80%, iar copia Declaratiei se pastreaza la Presedintie”.

Convins de faptul ca disparitia fara urma a originalului Declaratiei de Independenta este o crima la descoperirea careia ar fi trebuit sa-si arunce fortele toate organele de ordine ale statului, am contactat cele trei institutii de forta care ar fi trebuit sa aiba un raspuns clar despre (in)existenta actului principal al R. Moldova. In zadar insa. Persoane din cadrul Serviciului de presa de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au aratat surprinse de intrebarea noastra, de parca au auzit pentru prima data despre „disparitia” Declaratiei de Independenta. „Ce a ars, nu inteleg? Si noi ce treaba avem? De ce noi trebuie sa stim de ce a ars?”. Desi le-am adresat o intrebare simpla, cei de la Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) au solicitat ca ea sa fie expediata prin posta electronica, pentru ca… „noi nu stim ce doriti dvs. concret”(!). Nici Serviciul de presa al Procuraturii Generale nu ne-a oferit vreun raspuns, motivand ca este nevoie de timp pentru a afla careva informatii.
Am incercat s-o gasim pe sefa arhivei Parlamentului, Galina Olnev, dar reprezentantul Sectiei relatii cu mass-media a legislativului, Sergiu Vladica, ne-a spus ca la arhiva nu e nimeni: „Si G. Olnev, si Maria Bujac au fost concediate. Reveniti dupa 1 septembrie”.

Depanand firul, ne-am amintit de generalul Anatol Gamurari care a spus intr-o conferinta de presa ca arhiva Parlamentului si lucrurile pretioase din sediul acestuia au fost scoase cu doua saptamani inainte de 7 aprilie.
Imediat dupa declaratia lui V. Voronin, membrii Asociatiei „Parlamentul-90” au invinuit autoritatile comuniste de disparitia Declaratiei de Independenta, care, in opinia lor, nu poate fi restabilita, deoarece unii dintre semnatarii actului nu mai sunt in viata. „Fara acest document nu putem demonstra cine suntem. Este ca si cum am pierde certificatul de nastere”, a spus Alexandru Arseni, membru al prezidiului Asociatiei.

Pe de alta parte, deputatul comunist Mark Tkaciuk declara contrariul: „Originalul Declaratiei de Independenta nu a ars, deoarece acesta este la Bucuresti”. Deputatul comunist Vladimir ?urcan a precizat ca, pana pe 22 septembrie, o comisie speciala urmeaza sa stabileasca numarul exact al actelor din arhiva Parlamentului, distruse in timpul protestelor de la 7 aprilie. Acelasi, ?urcan anunta anterior presa ca Declaratia de Independenta „poate fi recuperata in cinci minute”. Daca „a recupera” inseamna „a dobandi din nou; a recastiga”, trebuie sa intelegem ca documentul nici nu a ars, nici nu a fost rapit, ci este intact si se afla undeva pe aproape. Unde?

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *