Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente

Artă 4 Mai 2011, ora 12:16

Ziua internaţională a presei, marcată la Chişinău

Marime Font

 
 
 

Ieri, de Ziua internaţională a libertăţii presei, în incinta Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală s-a desfăşurat Media Forumul Internaţional „Libertatea în alegere. De la pictografie până la internet”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Naţională a RM pentru UNESCO şi organizaţia nonguvernamentală „MediaArt Dialog”.

Secretarul general al UNESCO în Moldova, Constantin Rusnac, a declarat că desfăşurarea unui asemenea forum media este importantă, deoarece „libera gândire, liberele convingeri şi mai ales libera lor expunere reprezintă principiile fundamentale ale presei libere, iar tentativele de a închide gura jurnaliştilor nu trebuie trecute cu vederea”.

Conducătoarea grupului serviciilor informaţionale ale UNESCO în Moldova,Svetlana Kneazeva, susţine că, în ultimii ani, numărul persoanelor care apelează la internet pentru a obţine şi oferi informaţii creşte considerabil. În aceste condiţii, ea a declarat că formatul mass-media tradiţional s-a schimbat considerabil. „UNESCO a luat decizia să susţină libertatea mass-media în Moldova, în condiţiile în care libertatea cuvântului înseamnă democraţie”, a mai adăugat Kneazeva.Principalele teme dezbătute au fost perspectivele dezvoltării tehnologiilor informaţionale în Moldova, existenţa libertăţii de exprimare în mass-media moldovenească, plagiatul şi calomnia în presă ş.a.

În cadrul forumului a fost lansată expoziţia de fotografie „Timpul de a alege. Moldova. Portret social”, cu înmânarea premiilor pentru cea mai reuşită fotografie.

Preşedintele juriului, John McConnico din SUA, fotograf, laureat al Premiului Pulitzer, a afirmat că în faza finală a concursului au fost alese 30 de fotografii, din 200. Pozele fotografilor moldoveni l-au inspirat şi el intenţionează să rămână în Moldova, pentru a realiza o serie de fotografii.
Câştigătorul concursului a fost desemnat Adrian Mustaţă. „Nu mă aşteptam la câştig, pentru că nu-s un fotograf profesionist, sunt medic de meserie”, a spus el.

Potrivit directorului general UNESCO, Irina Bokovaia, mai mult de 700 de jurnalişti au murit, doar în ultimii zece ani, în numele adevărului. Participanţii la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria jurnaliştilor ucişi.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md