Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Eveniment 24 Aprilie 2017, ora 08:19

Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

Marime Font

În fiecare an la 24 aprilie este marcată Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, iar săptămâna ce include această zi este cunoscută ca ''Săptămâna mondială pentru animalele de laborator''. 

Acțiunile organizate în această săptămână sunt menite să aducă în atenție suferința milioanelor de animale din întreaga lume care sunt chinuite și își pierd viața în cursul experimentelor de laborator.

Ziua mondială pentru protecția animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Națională Anti-Vivisecție din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society — NAVS), 24 aprilie reprezentând data nașterii fostului președinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor și militant împotriva vivisecției.Înființată în 1929, Societatea Națională Anti-Vivisecție militează împotriva vivisecției (disecție făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) și promovează alte soluții în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime și costisitoare cu metode de cercetare moderne și inovatoare.

Animalele de laborator sunt ținute adesea în condiții improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând "condiții de siguranță". Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice și articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat și curățat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru mașină, grădină, precum și medicamente de uz uman.

Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Majoritatea testelor de toxicitate pe animale sunt efectuate folosind șoareci, șobolani și iepuri. Spre exemplu, în testele Draize efectuate pe iepuri se măsoară gradul de iritare la nivelul ochilor provocat de diferite produse cosmetice, iar în testele LD50 se stabilește doza letală pentru 50% dintre animalele din grupul de test. De asemenea, maimuțele sunt folosite într-o serie de experimente, fie psihologice, fie militare, în cursul acestora din urmă animalele fiind supuse iradierii. Animalele sunt folosite adesea și în centrele universitare, mai ales la facultățile de medicină veterinară.

Anual aproximativ 100 de milioane de animale au de suferit în laboratoarele din lumea întreagă. Multe dintre testele efectuate pe animale pot fi înlocuite prin alternative științifice avansate care sunt disponibile în prezent. Există metode avansate de cercetare care nu folosesc animale și care sunt mai sigure, mai eficiente, produc rezultate mai rapide și mai relevante pentru om.

În jur de 4 milioane de animale au fost folosite în experimente științifice în Marea Britanie în 2014, potrivit unor statistici ale Home Office. Conform Societății Regale de Prevenire a actelor de Cruzime împotriva Animalelor (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals — RSPCA) din Marea Britanie, 11,5 milioane de animale au fost folosite în astfel de scopuri în Uniunea Europeană și peste 100 de milioane în întreaga lume.

Protestele față de abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator au crescut ca amploare începând cu anii '70-'80. În 1975 Peter Singer publică lucrarea ''Animal Liberation'', care condamnă aceste abuzuri și susține ideea drepturilor animalelor. O formă de protest împotriva folosirii animalelor pentru experimente în laborator este și refuzul de a cumpăra produse testate pe animale. Ziua mondială a protecției animalelor de laborator este marcată astăzi pe fiecare continent, aducând la cunoștința publicului și a legislatorilor problema legată de testele pe animale, o problemă de etică, precum și alternativele la acest gen de teste.

Cu prilejul ''Săptămânii mondiale pentru animalele de laborator'' sunt organizate proteste și demonstrații împotriva utilizării animalelor în scop de experiment, precum și dezbateri și simpozioane pe această temă. Manifestările organizate cu acest prilej sunt menite să ajute la creșterea gradului de conștientizare privind situația acestor animale, închise în cuști și supuse în cursul experimentelor unei agonii prelungite.

Astfel, spre exemplu, Birmingham Animal Action (un grup de activiști din domeniul protecției drepturilor animalelor din Birmingham, Marea Britanie) organizează la 22 aprilie 2017, în Birmingham, un eveniment menit să trezească compasiunea față de animale, iar la 29 aprilie 2017, în Park Street Gardens, Birmingham City Centre — un eveniment consacrat Zilei mondiale a protecției animalelor de laborator, conform www.facebook.com/birminghamanimalaction.
De asemenea, ''Săptămâna mondială pentru animalele de laborator'' poate fi promovată pe rețelele de socializare, iar de Ziua mondială a protecției animalelor de laborator putem păstra un minut de reculegere în memoria acestor animale.

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul