Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Comentariu 22 Aprilie 2014, ora 06:31    Din editia print

Marime Font

Ziua neînserată

După roadele lor îi veţi cunoaşte (Matei 7; 20) 

 
 

Nu este mai mare bucurie pentru un creştin decât prăznuirea după cuviinţă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Fie că postim din prima săptămână, fie că ne-am învrednicit doar în cea din urmă săptămână – aşa cum spune marele nostru ierarh, Sfântul Ioan Gură de Aur: Dumnezeu „odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel din urmă miluieşte şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte”.

Hristos a înviat, făcându-se începătură învierii celor adormiţi (I Corinteni 15; 20). Hristos S-a făcut om ca să pătimească moartea şi să o biruiască şi ca să fie, cum spune Sfântul Vasile cel Mare, explicându-l pe Pavel, „Începătorul tuturor în toate”. Moartea s-a surpat prin ea însăşi când s-a grăbit să Îl primească pe cel Nemuritor ca pe un muritor. Nu există o descriere mai profundă a nimicirii iadului şi a morţii decât cea surprinsă în trei fraze la acelaşi Ioan Gură de Aur. Mai întâi ni se spune că iadul „a prins un trup şi de Dumnezeu a fost lovit”: nu doar om era Acela, ca moartea să Îl poată stăpâni, dar nici doar Dumnezeu nu era, ca moartea să nu încerce să Îl prindă. Iisus a murit ca un om şi a înviat ca un Dumnezeu. Aşa cum mărturisim, Iisus Hristos e Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, născut din veci din Tatăl, iar în timp născut din Fecioara Maria. Apoi ni se spune: „a prins pământul şi s-a întâlnit cu cerul”: iadul a încercat să pună stăpânire pe firea omenească a lui Iisus Hristos, dar a fost biruit de firea dumnezeiască. De aceea spunem că El cu „moartea pe moarte a călcat”. Iar în a treia frază citim: „a primit ceea ce vedea”- pe Fiul Omului, „şi a căzut prin ceea ce nu vedea” – prin Fiul lui Dumnezeu.Şi ştim, şi credem – de aceea nădăjduim în învierea noastră a tuturor. Însă ca bucuria noastră să fie deplină, ar trebui să Îl iubim cu adevărat. În capitolul 14 din Evanghelia după Ioan, Iisus ne spune că cel ce Îl iubeşte, ascultă poruncile Lui. Şi toate poruncile pe care le-am primit sunt cuprinse în porunca iubirii: ”Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Luca 10; 27)

Şi această poruncă ne-o amintim în Utrenia Învierii, când cântăm: „Ziua Învierii! Şi să ne luminăm cu prăznuirea şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Şi aşa să strigăm: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!”

Aş vrea să fim atenţi îndeosebi la aceste stihuri „Să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere”. Fiindcă suntem chemaţi la lumină şi trebuie să lepădăm întunericul din noi. Cum vom primi lumina cea neînserată dacă înăuntrul nostru e întuneric? Să avem pace cu toţi oamenii şi să iertăm toate pentru înviere, şi aşa – şi doar aşa – să strigăm: „Hristos a înviat!”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md