Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.
Aproape că ar suna bine, dacă nu am ști cum stau lucrurile în realitate. În primul rând situația de la primărie e una halucinantă, iar în ceea ce mă privește, rămân la convingerea că lui Chirtoacă dosarul i s-a comandat politic. Dar nu vă faceți griji, întotdeauna se găsește cine să profite în urma situațiilor de acest fel.
Cred că, mai mult decât în oricare an, ziua orașului mă întristează. În Moldova, Chișinăul a reprezentat, mai ales după alegerile prezidențiale, singurul (ultimul) for proeuropean. Când se va ajunge la alegeri anticipate, cred că știți cu toții de unde va veni noul primar.
Probabil că atunci se va schimba și tematica sărbătorilor, vom vedea. Limpede e un lucru, Dodon nu a renunțat niciodată la primărie. Și știe el ce știe. Capitala reprezintă cam o treime din țară. Dacă îi schimbă și ei culoarea, am îngropat orice șansă de europenizare.
Chiar am observat că de o săptămână apare iar fițuica roșie gratuită în cutia mea poștală. Dar nu a fost nevoie să mă întreb ce se întâmplă, legal sau nu, socialiștii știu exact când e timpul să forțeze propaganda și când anume să ne burdușească poșta. Fără să deschid fițuica am știut: e momentul unei noi campanii de cucerire a capitalei.
Cu ce ne alegem noi, locuitorii? Cu nimic. Cu bătălii pe care nu ni le dorim. Cu oferirea unei noi ocazii partidelor să profite de confuzia generală și de neîncrederea tot mai mare a votanților.
S-au făcut de-a lungul anilor multe lucruri bune în capitală, dar pentru gospodarii noștri pare prea puțin. De fiecare dată prea puțin. Sărbătorile vin, se duc, îngreunează traficul, dau de băut, dau bani în stânga și în dreapta, apoi se trece la profit. Pentru că sărbătorile n-ar avea sens dacă nu ar aduce și profit.
Vedem și știm că micul nostru Chișinău nu arată ca metropolele occidentale. Orașul a ars acum câteva secole, a fost bombardat acum câteva decenii, nu ai de unde prezenta vestigiile altor capitale. Arhitectura modestă și micuță poate încânta privirea, dar nu va reuși nicicând să devină o țintă turistică.
Și totuși noi ne iubim orașul. Dar cum am făcut cu toată țara, vom face și cu el: îl vom da pe mâini nepotrivite, apoi vom începe să ne plângem sărăcia, iar din când în când, de câteva ori pe lună ni se vor organiza sărbători și concerte cu Millenium și Grigore Leps.
La câte festivaluri sunt în țara asta, de la cel al bostanului la nenumăratele festivaluri dedicate vinului, cred că mai putem inventa și Festivalul Copacilor din Chișinău. Că tot mai mult mi se pare că au rămas printre puținele atracții ale orașului. Cel puțin pădurile Chișinăului impresionează turiștii mai mult decât vinul tulburel și clădirile micuțe și frumoase.
Îmi declar dragul pentru acești copaci, care pot ascunde pe timp de vară anexele nebune lipite de blocuri de gospodarii noștri, care ne pot oferi umbră în zilele toride și care încă mai fură ochii turiștilor. Când vorbesc cu drag de Chișinău, la ei mă gândesc în primul rând și mă voi strădui să uit de celelalte lucruri, măcar o zi pe an, de hramul orașului.
|
Pe 23 ianuarie, la 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT) ieşiţi pe principalele străzi ale oraşelor voastre”, îndeamnă Iarmîş în apelul său transmis pe Twitter, în contextul în care mai mulţi reprezentanţi-cheie ai echipei lui Navalnîi la Moscova...
( ) Citeşte tot articolulZeci de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, cu ocazia manifestaţiilor organizate în întreaga ţară la apelul susţinătorilor lui Alexeï Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia.
( ) Citeşte tot articolulDietele de post sunt cele mai eficiente pentru cei care vor să slăbească fără să stea să numere neapărat calorii. Este vorba de două diete de post zilnic, cunoscute ca diete cu restricții de timp.
( ) Citeşte tot articolulDoi frați din Republica Moldova de 34 și 36 de ani cu cetățenie rusă au fost împușcați la Moscova în timp ce unul dintre ei își juca nunta. Autoritățile ruse au pornit un dosar penal pe acest caz, scrie tv8.md.
( ) Citeşte tot articolulCu ce averi a venit în funcție, cu acelea a și plecat. Cel puțin potrivit declarației de avere. Este vorba despre fostul președinte, Igor Dodon, care conform documentelor depuse la ANI pe tot parcursul celor patru ani de mandat în fruntea țării a trăit din salariu și a...
( ) Citeşte tot articolulDe fiecare dată când „punem de-o supă”, inevitabil ne lovim de următoarea problemă: cum facem să adunăm spuma formată, astfel încât supa să fie limpede și fără gust ciudat? Și ce este, de fapt, acea spumă, de ce se formează?
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulUnsprezece din treisprezece candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, au fost admiși în cea de-a doua etapă a concursului, transmite deschide.md.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulNumărul anual de sinucideri a crescut cu 3,7% în Japonia în 2020, ajungând până la 20.919, aceasta fiind prima creştere după 11 ani. Creşterea cea mai dramatică a înregistrat-o numărul de sinucideri în rândul femeilor, pe fondul pandemiei de...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulHam-ham! Cum ar fi să latre usturoiul din farfurie, că, până la urmă, și el este un cățel, nu? Limba română conține o mulțime de expresii amuzante printre care se numără și „cățel de usturoi”.
( ) Citeşte tot articolulVisele au diverse semnificatii, iar fiecare element care ni se arata in somn se traduce intr-un fel unic in trairile pe care le are fiecare sau in viata de zi cu zi. De aceea, oniromantia ofera diverse explicatii pentru fiecare dintre vise. Astazi, iti vom spune ce inseamna cand visezi...
( ) Citeşte tot articolulRegrupări și mișcări de trupe pe scena politică. Alegerile parlamentare anticipate rămân incerte, dar unele partide dau semnale că au început să se pregătească de campanie: socialiștii fac apel la crearea unui bloc comun al partidelor de stânga, un cunoscut...
( ) Citeşte tot articolulAutorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi într-un cămin de bătrâni nedeclarat, decretând zi de doliu naţional, relatează AFP.
( ) Citeşte tot articolulPolițistul din cadrul INSP, care a lovit mortal o femeie și a părăsit locul faptei, se afla în stare de ebrietate la volan. Asta arată rezultatul probelor biologice, care a arătat că avea în sânge o concentrație a alcoolului de 0,68 g/l. Informația a fost...
( ) Citeşte tot articolulO persoană s-a aruncat în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență. Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, în urma traumelor primite persoana a decedat pe loc, transmite publika.md.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi...
( ) Citeşte tot articolulSfântul Sfinţit Mucenic Clement şi Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.
( ) Citeşte tot articolulIstoria națională cuprinde multe pagini de vitejie ale poporului român, încă prea multe necunoscute suficient de public. Una dintre aceste pagini o constituie victoria strălucită a trupelor române conduse de Mihai Viteazul, la Șerpătești pe 23 ianuarie 1595.
( ) Citeşte tot articolul