Direcţia Europa

Zona Schengen: aderarea României amânată pentru o dată neprecizată

– Olanda şi Finlanda s-au opus acestei decizii în Consiliul JAI, blocând obţinerea consensului.

Astfel, aderarea României şi a Bulgariei nici n-a mai fost supusă la vot, amânându-se pentru o dată ce nu a fost stabilită. Olanda şi Finlanda au invocat motive ce nu ţin de condiţiile tehnice cerute în mod obişnuit pentru ca un stat să adere la Schengen. 

„Promisiunea a fost încălcată”

„Deşi România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, ea a fost încălcată, ceea ce ne duce la o concluzie tristă în privinţa încrederii reciproce între statele membre”, a declarat Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne.

Aflat la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a declarat că regretă amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. El şi-a exprimat speranţa că solidaritatea europeană va prevala, iar decizia va fi luată în următoarea lună. Totodată, el a cerut statelor care au blocat aderarea celor două ţări să-şi reconsidere poziţia. „În numele PE, vreau să îi asigur pe români în legătură cu solidaritatea europeană. Regret amânarea în decizia aderării României şi Bulgariei la Schengen. Consider că aţi implementat toate măsurile, iar din punct de vedere tehnic nu poate fi găsit nimic în neregulă. (…) Sper că spiritul european al solidarităţii va prevala în următoarea lună şi o decizie va fi luată, pentru că sunt convins că trebuie să ne reunim şi să ne integrăm, nu să refuzăm integrarea. (…) Având toate măsurile tehnice îndeplinite, există un singur răspuns simplu României şi Bulgariei: Da!”, a subliniat preşedintele PE. De asemenea, el a felicitat autorităţile române pentru eforturile depuse în scopul îndeplinirii condiţiilor de aderare şi a arătat că Parlamentul European va sprijini România în demersurile următoare privind obţinerea deciziei favorabile în acest sens. La rândul său, premierul român, Emil Boc, i-a mulţumit lui Jerzy Buzek pentru contribuţia sa personală la obiectivul României, dar şi pentru votul categoric exprimat de PE în vară în favoarea aderării la Schengen. „Aderarea la Schengen nu e finalizată, dar nici abandonată”, a evidenţiat Boc, adăugând că Bucureştiul e totuşi îngrijorat în legătură cu poziţia Olandei şi Finlandei, aceasta însemnând „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *