Ivan Bodiul, idolul lui Igor Dodon, era o persoană violentă, care angaja în funcțiile-cheie rude şi prieteni alcoolizaţi şi incompetenţi, bucurându-se de protecția lui Brejnev
După ocupația sovietică din 1940, Basarabia s-a trezit condusă de tot soiul de venetici, în special ruşi, sau personaje de peste Nistru, numite „moldoveni”. Aceștia nu vorbeau limba populației majoritare și nici nu-i cunoșteau cultura şi tradițiile. Cei mai mulţi dintre ei avea la activ doar două-trei sau, în cel mai bun caz, patru clase primare. Respectivii au deținut pârghii de influenţă pe teritoriile ocupate numai datorită apartenenței lor la partidul comunist bolșevic.
În postura de ostași ai imperiului, nomenclaturiștii venetici au implementat pe scară largă politici de teroare și deznaționalizare a românilor basarabeni, în paralel cu procesele de rusificare. Transformată la acea vreme în „republică unională”, Moldova dintre Prut și Nistru a devenit un poligon al experimentelor bolșevice antiumane. Astăzi, după ce au fost deschise arhivele secretizate decenii întregi tot de către ei, putem afirma cu certitudine că anii postbelici au constituit cea mai neagră pagină în spațiul pruto-nistrean din istoria Basarabiei.
Printre cadrele sovietice de import în RSS Moldovenească s-a numărat și Leonid Ilici Brejnev, prim-secretar al comitetului central al partidului comunist bolșevic „moldovenesc” (PCbM) între anii 1950-1952, care a devenit ulterior și conducător al Uniunii Sovietice. O analiză mai amplă a activității acestuia la Chișinău o vom efectua cu alt prilej, însă astăzi vom vorbi doar despre unul dintre cadrele promovate de el în organele de conducere ale Basarabiei sovietice. Cel din urma a lăsat după el multe urme nefaste, vizibile pe alocuri până astăzi.
1974. Leonid Brejnev și Ivan Bodiul pe străzile Chișinăului .
(Fotografie de arhivă)
Ivan Bodiul, originar din regiunea Nicolaev, Ucraina, a fost trimis la Chișinău în anul 1946. Având la activ școala medie necompletă și specialitatea de zootehnician, obținută la un colegiu din Voznesensk, aceeași regiune, el a ocupat funcţiile de inspector-controlor cu afaceri agrare, vicecomisar al agriculturii din RSSM, prim-secretar al unor comitete raionale de partid etc. S-a bucurat de aceste reușite datorită biletului de partid, pe care l-a obținut în 1940 şi care îl avansa în cele mai importante funcţii.
Pentru a face cunoștință mai îndeaproape cu acest personaj, vom prezenta informaţii din unele documentele de arhivă, care-l vizează, îndeosebi din anii 1951-1952, când Ivan Bodiul exercita funcția de prim-secretar al comitetului raional Chișinău al partidului comunist bolșevic, sediul căruia se afla la Durlești. Menţionăm că, în Uniunea Sovietică, primii secretari ai organelor de partid erau, de fapt, conducători absoluți ai zonelor în care activau.
Încă de pe atunci lumea a aflat de firea perfidă şi răzbunătoare a lui Bodiul. De exemplu, el purta pică oricărui subaltern, care se încumeta să-l critice. Aceşti lucrători erau persecutaţi cu prima ocazie, până când erau eliberaţi din funcţii, pentru ca în locul lor să fie aduşi apropiați de-ai şefului.
Această modalitate de lucru cu angajații a revoltat multă lume din anturajul lui Bodiul. În scurt timp, organele de partid superioare au primit numeroase plângeri, în care se afirma că fluctuația cadrelor la Chișinău, odată cu sosirea lui Ivan Bodiul la conducerea organizației locale, a luat o turnură fără precedent. Unii lucrători erau concediați pe nedrept, alții plecau singuri, nerezistând presiunilor, și în locul acestora șeful își angaja rudele sale. „Tovarășul Goncearenco, soțul surorii lui Bodiul, un leneș și un bețiv, ocupă funcția de șef al secției raionale de comerț. Iar fratele său fără școală a fost numit instructor-contabil al secției agricole a raionului”, se arăta într-o scrisoare.
De asemenea, Bodiul i-a smuls biletul de partid din buzunar mecanicului stației de tractoare din Durlești, I. M. Evtodi, pe care l-a exclus imediat din partid. În scurt timp, comitetul central a stabilit că acesta nu a comis nicio încălcare și i-a restabilit calitatea de membru de partid, demonstrând astfel că prim-secretarul a comis un abuz.
De fapt, răfuiala cu oricine-i pica în faţă devenise un stil de viaţă pentru Ivan Bodiul, în ciuda faptului că această atitudine alimenta creşterea numărului de adresări ale cetăţenilor în instanțele ierarhic superioare. Notele de control pe marginea cazurilor reclamate evidențiau trăsăturile unui conducător autoritar, deseori violent, care descuraja inițiativele și dorinţa oamenilor de a munci. „În acelaşi timp, el a încetat să se mai consulte cu tovarășii din biroul de partid și cu alți conducători chiar și în cele mai importante probleme”, subliniau controlorii.
Semnătura lui Brejnev pe un set de materiale ce vizează încălcările săvârșite de Bodiul în localitățile Chișinăului. Brejnev scrie: „Examinați și informați-mă”. De regulă, în asemenea cazuri, șefii de partid ordonau: „Luați măsuri cu cei vinovați”.
În pofida multiplelor semnale și plângeri ale muncitorilor din raionul Chișinău, Ivan Bodiul n-a fost chemat niciodată în instanțele de partid, pentru a da socoteală. Se întâmpla din simplul motiv că respectivul era protejat de primul secretar al comitetului central al partidului bolșevic din RSSM, Leonid Brejnev.
Menționăm că actualul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, și lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, îl idolatrizează pe Ivan Bodiul și-l prezintă ca pe un exemplu de conducător. Cei doi au propus ca în Chișinău să fie înălțat un monument în amintirea prietenului lui Brejnev.
(Va urma)
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul