Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Opinii & Editoriale 10 Mai 2009, ora 18:48

Marime Font

Cte pasapoarte are Socor?

Comentariile partizane ale asa-zisului „analist international” Vladimir Socor, difuzate de unele media din RM, irita si jignesc mai multa lume. E dreptul oricarei publicatii sau post de radio sa-l promoveze pe respectivul Socor; in cazul „Europei Libere” insa ar fi, totusi, ceva de spus: fiind un post de radio finantat de la Bugetul SUA, materialele lui Socor...

Comentariile partizane ale asa-zisului „analist international” Vladimir Socor, difuzate de unele media din RM, irita si jignesc mai multa lume. E dreptul oricarei publicatii sau post de radio sa-l promoveze pe respectivul Socor; in cazul „Europei Libere” insa ar fi, totusi, ceva de spus: fiind un post de radio finantat de la Bugetul SUA, materialele lui Socor sunt percepute de o parte a publicului ca exprimand o pozitie oficiala a guvernului Statelor Unite, lucru cu totul neadevarat.

Dovada serveste faptul ca punctele de vedere ale SUA asupra unor chestiuni de politica europeana fie ca nu coincid cu cele exprimate de V. Socor, fie ca nici nu sunt exprimate public. Sa fie clar: nu ma pronunt pentru nedifuzarea comentariilor lui Socor la „Europa Libera”, pentru ca asa ceva nu e in spiritul democratiei si al pluralismului de opinii. Pentru a nu deruta insa publicul si a nu lovi in imaginea acestui post de radio, solutia ar fi ca el sa difuzeze si alt punct de vedere decat cel exprimat de Socor, mai ales in situatia cand Socor astazi spune una, iar maine cu totul alta…
 

Este binecunoscuta lipsa de afectiune a lui Socor fata de Romania (al carui cetatean este, daca nu ma insel). In mai toate comentariile sale, el aduce acuzatii Romaniei pentru politica ei fata de RM. Si intr-un text recent, facand-o pe avocatul Bruxellesului, el acuza Romania ca face - in contextul acordarii cetateniei romane pentru basarabeni - propria ei politica vizavi de RM, ceea ce ar putea sa-i complice relatiile cu UE. Citez: „Oferta de a acorda milioane de incetateniri romanesti seamana mai mult cu o strategie de politica externa, decat cu respectarea unui drept individual. Un drept individual poate fi demonstrat in unele cazuri individuale, dar desigur nu ca drept colectiv (subl. n. - C.T.) pentru populatia RM in ansamblul ei”.
 

Aici se impun doua precizari. Prima. Socor triseaza cu buna stiinta cand spune despre dreptul colectiv al „populatiei RM in ansamblul ei”; Romania a vorbit intotdeauna despre populatia de origine etnica romana. A doua. Socor se deda la exercitii urate de manipulare cand compara acordarea pasapoartelor romanesti de catre Romania cetatenilor RM cu „passportizatsya” promovata de rusi in unele tari vecine. Cand Socor, in context, afirma ca, citez „conducerea de la Kremlin a folosit deja passportizatsya” ca unul dintre pretextele pentru a invada Georgia”, el de fapt acuza Romania ca foloseste acordarea cetateniei romanesti basarabenilor romani „ca unul dintre pretextele pentru a invada… RM. Acesta e mesajul adevarat transmis de Socor publicului din RM. Astfel, pretinsul „comentator international” si avocat al Bruxellesului exprima de fapt punctul de vedere al Rusiei imperiale.
 

Punctul de vedere exprimat de Socor este jignitor pentru toata populatia de origine etnica romana care vrea sa-i fie recunoscute drepturile istorice la cetatenia romana. Nu stiu cate cetatenii (pasapoarte) detine dl Socor, dar presupun ca mai multe, inclusiv romana. Aceasta-i permite (in temeiul nu stiu caror drepturi - individuale sau colective?!) sa circule liber in SUA si prin toata Europa. Lui i se poate. Noua, nu! Pentru ca - fereasca Dumnezeu! - daca am obtine si noi drepturile pe care le are V. Socor, s-ar putea agrava relatiile Romaniei cu UE. Moldovenii, rezulta potrivit lui, trebuie inchisi in leprozeria rosie a lui Voronin. Da, acesta e punctul de vedere promovat permanent de Socor. Dar mai exista in aceasta problema si alt punct de vedere, impartasit nu de un singur om, ci de cateva milioane de cetateni ai RM. Iata de ce, daca suntem profesionisti si ne respectam ascultatorii si cititorii, acest punct de vedere al lui Socor trebuie sa fie urmat si de al doilea punct de vedere.

Reluam acest text al lui V. Socor pentru a-i da posibilitate cititorului sa se convinga de virajele spectaculoase pe care le face acest „analist international” „independent”. Articolul e o mostra descalificanta de partizanat politic; cu doar cateva zile inainte de scrutinul din 5 aprilie, Socor (la EU TV) spunea cu totul altceva despre Voronin. De ce Socor a observat abia acum ca „Voronin este un politican care scindeaza societatea”, adevar pe care presa independenta din RM il repeta de opt ani? Oare nu de aceea ca s-a schimbat ceva in anturajul lui Voronin si Socor nu mai e admis la bucataria acestuia? Se pare ca anume aceasta s-a intamplat, dovada regretul sau ca astazi Voronin ii asculta „pe alti sfatuitori, nu tocmai pe aceiasi pe care-i ascultase pana acum”. Inseamna ca, precum curajul la ostas, asa si la Socor, deontologia trece prin stomac…

Pe pragul epocii post-Voronin
Vladimir Socor

Uzura puterii se manifesta prin pierderea busolei in politica interna si externa. Un sef de stat demn de acest titlu, si care a servit statul in masura capacitatilor sale vreme de opt ani, trebuie sa-si dea seama cand a sosit momentul retragerii sale din viata politica activa. Desigur, acest sef de stat va ramane o personalitate respectata de cei care l-au votat atatia ani de-a randul: o mare parte a alegatorilor RM, precum si partidul majoritatii parlamentare. Dansul poate obtine statutul ne-oficial, dar prestigios, ce se cheama la americani si britanici „elder statesman”, adica om de stat veteran, opinia caruia este ascultata si solicitata, chiar daca dansul a iesit din viata politica activa, sau ramane simbolic deputat in parlament.

Cel mai mare presedinte francez, generalul Charles de Gaulle, a inteles cand a ajuns in aceasta situatie si a demisionat chiar inainte de a-i fi expirat al doilea mandat prezidential. A inteles situatia si presedintele american Richard Nixon, demisia caruia a devenit o drama nationala si personala. Partidul Conservator britanic a debarcat-o pe doamna Margaret Thatcher cand aceasta a dorit sa se eternizeze ca prim-ministru, chiar daca pierdea propria-i popularitate si pe cea a partidului. Pe de alta parte, cancelarul german Helmut Kohl nu a inteles imperativul vremii, s-a incapatanat sa candideze a treia oara la postul de cancelar, desi multi alegatori chiar din partidul dansului, nemaivorbind de tineri, se saturasera deja de personajul care parca se dorea cancelar pe viata. Decizia sa gresita a condus la infrangerea partidului d-sale, care ar fi castigat sigur alegerile cu un lider mai tanar si atragator.

In aceasta situatie se gaseste astazi domnul presedinte Vladimir Voronin impreuna cu Partidul Comunistilor, liderul caruia este tot dl Voronin. Din pacate pentru statul Republica Moldova, deciziile cele mai recente ale dlui Voronin si ale anturajului d-sale demonstreaza pierderea capacitatii de a analiza situatia existenta.

Conducerea Partidului Comunistilor l-a desemnat pe dl Voronin sa fie noul presedinte al parlamentului. In acelasi timp, partidul a anuntat intentia de a revizui Constitutia, pentru a spori imputernicirile parlamentului si ale presedintelui parlamentului - deci, a spori imputernicirile dlui Voronin - si a reduce imputernicirile sefului statului, odata ce dl Voronin paraseste acest post. Cu alte cuvinte, se intentioneaza ca dl Voronin sa ocupe inca patru ani de-acum inainte postul cel mai puternic in stat, de asta-data cu titulatura de presedinte al legislativului. Anturajul dlui Voronin ar trebui sa-l ajute sa inteleaga acest fenomen caracteristic democratiilor electorale: Persoana liderului s-a uzat, el nu mai este acceptat de o mare parte a societatii, care doreste reinnoire, schimbare in bine la nivelul simbolic ca si la cel practic. Chiar daca Partidul Comunistilor a obtinut 50% din numarul voturilor exprimate la 5 aprilie, alti 40% dintre alegatori au votat totusi pentru trei partide declarat anticomuniste si anti-Voronin.

In urma alegerilor si a confruntarilor violente, dl Voronin a devenit un politician care scindeaza societatea prin declaratii neechilibrate, in loc s-o consolideze in vreme de criza politica si economica. In politica externa, dl Voronin a comis recent un sir de greseli provenite, cred, din nervozitate si panica, daca nu chiar din intentia de a schimba strategia politicii externe. Intalnirea preelectorala a dlui Voronin cu presedintele rus Dmitri Medvedev la Moscova a marcat o prabusire a politicii statului Republica Moldova in problema Transnistriei.

Mai recent, dl. Voronin s-a aratat aproape dispretuitor fata de initiativa Uniunii Europene, Parteneriatul Estic. In loc sa participe la summitul Parteneriatului Estic in aceasta saptamana la Praga, dl Voronin a coborat nivelul reprezentarii R. Moldova, trimitandu-l pe ministrul de Externe Andrei Stratan. Decizie nefericita, deoarece tocmai dl Stratan, insuficient cunoscator al politicilor UE, criticase in mod nerational Parteneriatul Estic. Mai mult, in drum spre summitul UE, dl Stratan a facut un ocol pe la Moscova, probabil pentru a coordona cu Rusia atitudinea Chisinaului fata de Parteneriatul Estic si alte initiative ale UE.

Iata numai cateva dintre evolutiile care demonstreaza pierderea busolei de catre dl Voronin si acei sfatuitori care-l influenteaza acum, nu tocmai aceiasi pe care-i ascultase pana acum. Epoca dlui Voronin apartine trecutului. Republica Moldova a ajuns pe pragul unei noi ere politice si are nevoie de aceasta schimbare.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)