Astăzi 3 Aprilie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Opinii & Editoriale 10 Mai 2009, ora 18:48

Marime Font

Cte pasapoarte are Socor?

Comentariile partizane ale asa-zisului „analist international” Vladimir Socor, difuzate de unele media din RM, irita si jignesc mai multa lume. E dreptul oricarei publicatii sau post de radio sa-l promoveze pe respectivul Socor; in cazul „Europei Libere” insa ar fi, totusi, ceva de spus: fiind un post de radio finantat de la Bugetul SUA, materialele lui Socor...

Comentariile partizane ale asa-zisului „analist international” Vladimir Socor, difuzate de unele media din RM, irita si jignesc mai multa lume. E dreptul oricarei publicatii sau post de radio sa-l promoveze pe respectivul Socor; in cazul „Europei Libere” insa ar fi, totusi, ceva de spus: fiind un post de radio finantat de la Bugetul SUA, materialele lui Socor sunt percepute de o parte a publicului ca exprimand o pozitie oficiala a guvernului Statelor Unite, lucru cu totul neadevarat.

Dovada serveste faptul ca punctele de vedere ale SUA asupra unor chestiuni de politica europeana fie ca nu coincid cu cele exprimate de V. Socor, fie ca nici nu sunt exprimate public. Sa fie clar: nu ma pronunt pentru nedifuzarea comentariilor lui Socor la „Europa Libera”, pentru ca asa ceva nu e in spiritul democratiei si al pluralismului de opinii. Pentru a nu deruta insa publicul si a nu lovi in imaginea acestui post de radio, solutia ar fi ca el sa difuzeze si alt punct de vedere decat cel exprimat de Socor, mai ales in situatia cand Socor astazi spune una, iar maine cu totul alta…
 

Este binecunoscuta lipsa de afectiune a lui Socor fata de Romania (al carui cetatean este, daca nu ma insel). In mai toate comentariile sale, el aduce acuzatii Romaniei pentru politica ei fata de RM. Si intr-un text recent, facand-o pe avocatul Bruxellesului, el acuza Romania ca face - in contextul acordarii cetateniei romane pentru basarabeni - propria ei politica vizavi de RM, ceea ce ar putea sa-i complice relatiile cu UE. Citez: „Oferta de a acorda milioane de incetateniri romanesti seamana mai mult cu o strategie de politica externa, decat cu respectarea unui drept individual. Un drept individual poate fi demonstrat in unele cazuri individuale, dar desigur nu ca drept colectiv (subl. n. - C.T.) pentru populatia RM in ansamblul ei”.
 

Aici se impun doua precizari. Prima. Socor triseaza cu buna stiinta cand spune despre dreptul colectiv al „populatiei RM in ansamblul ei”; Romania a vorbit intotdeauna despre populatia de origine etnica romana. A doua. Socor se deda la exercitii urate de manipulare cand compara acordarea pasapoartelor romanesti de catre Romania cetatenilor RM cu „passportizatsya” promovata de rusi in unele tari vecine. Cand Socor, in context, afirma ca, citez „conducerea de la Kremlin a folosit deja passportizatsya” ca unul dintre pretextele pentru a invada Georgia”, el de fapt acuza Romania ca foloseste acordarea cetateniei romanesti basarabenilor romani „ca unul dintre pretextele pentru a invada… RM. Acesta e mesajul adevarat transmis de Socor publicului din RM. Astfel, pretinsul „comentator international” si avocat al Bruxellesului exprima de fapt punctul de vedere al Rusiei imperiale.
 

Punctul de vedere exprimat de Socor este jignitor pentru toata populatia de origine etnica romana care vrea sa-i fie recunoscute drepturile istorice la cetatenia romana. Nu stiu cate cetatenii (pasapoarte) detine dl Socor, dar presupun ca mai multe, inclusiv romana. Aceasta-i permite (in temeiul nu stiu caror drepturi - individuale sau colective?!) sa circule liber in SUA si prin toata Europa. Lui i se poate. Noua, nu! Pentru ca - fereasca Dumnezeu! - daca am obtine si noi drepturile pe care le are V. Socor, s-ar putea agrava relatiile Romaniei cu UE. Moldovenii, rezulta potrivit lui, trebuie inchisi in leprozeria rosie a lui Voronin. Da, acesta e punctul de vedere promovat permanent de Socor. Dar mai exista in aceasta problema si alt punct de vedere, impartasit nu de un singur om, ci de cateva milioane de cetateni ai RM. Iata de ce, daca suntem profesionisti si ne respectam ascultatorii si cititorii, acest punct de vedere al lui Socor trebuie sa fie urmat si de al doilea punct de vedere.

Reluam acest text al lui V. Socor pentru a-i da posibilitate cititorului sa se convinga de virajele spectaculoase pe care le face acest „analist international” „independent”. Articolul e o mostra descalificanta de partizanat politic; cu doar cateva zile inainte de scrutinul din 5 aprilie, Socor (la EU TV) spunea cu totul altceva despre Voronin. De ce Socor a observat abia acum ca „Voronin este un politican care scindeaza societatea”, adevar pe care presa independenta din RM il repeta de opt ani? Oare nu de aceea ca s-a schimbat ceva in anturajul lui Voronin si Socor nu mai e admis la bucataria acestuia? Se pare ca anume aceasta s-a intamplat, dovada regretul sau ca astazi Voronin ii asculta „pe alti sfatuitori, nu tocmai pe aceiasi pe care-i ascultase pana acum”. Inseamna ca, precum curajul la ostas, asa si la Socor, deontologia trece prin stomac…

Pe pragul epocii post-Voronin
Vladimir Socor

Uzura puterii se manifesta prin pierderea busolei in politica interna si externa. Un sef de stat demn de acest titlu, si care a servit statul in masura capacitatilor sale vreme de opt ani, trebuie sa-si dea seama cand a sosit momentul retragerii sale din viata politica activa. Desigur, acest sef de stat va ramane o personalitate respectata de cei care l-au votat atatia ani de-a randul: o mare parte a alegatorilor RM, precum si partidul majoritatii parlamentare. Dansul poate obtine statutul ne-oficial, dar prestigios, ce se cheama la americani si britanici „elder statesman”, adica om de stat veteran, opinia caruia este ascultata si solicitata, chiar daca dansul a iesit din viata politica activa, sau ramane simbolic deputat in parlament.

Cel mai mare presedinte francez, generalul Charles de Gaulle, a inteles cand a ajuns in aceasta situatie si a demisionat chiar inainte de a-i fi expirat al doilea mandat prezidential. A inteles situatia si presedintele american Richard Nixon, demisia caruia a devenit o drama nationala si personala. Partidul Conservator britanic a debarcat-o pe doamna Margaret Thatcher cand aceasta a dorit sa se eternizeze ca prim-ministru, chiar daca pierdea propria-i popularitate si pe cea a partidului. Pe de alta parte, cancelarul german Helmut Kohl nu a inteles imperativul vremii, s-a incapatanat sa candideze a treia oara la postul de cancelar, desi multi alegatori chiar din partidul dansului, nemaivorbind de tineri, se saturasera deja de personajul care parca se dorea cancelar pe viata. Decizia sa gresita a condus la infrangerea partidului d-sale, care ar fi castigat sigur alegerile cu un lider mai tanar si atragator.

In aceasta situatie se gaseste astazi domnul presedinte Vladimir Voronin impreuna cu Partidul Comunistilor, liderul caruia este tot dl Voronin. Din pacate pentru statul Republica Moldova, deciziile cele mai recente ale dlui Voronin si ale anturajului d-sale demonstreaza pierderea capacitatii de a analiza situatia existenta.

Conducerea Partidului Comunistilor l-a desemnat pe dl Voronin sa fie noul presedinte al parlamentului. In acelasi timp, partidul a anuntat intentia de a revizui Constitutia, pentru a spori imputernicirile parlamentului si ale presedintelui parlamentului - deci, a spori imputernicirile dlui Voronin - si a reduce imputernicirile sefului statului, odata ce dl Voronin paraseste acest post. Cu alte cuvinte, se intentioneaza ca dl Voronin sa ocupe inca patru ani de-acum inainte postul cel mai puternic in stat, de asta-data cu titulatura de presedinte al legislativului. Anturajul dlui Voronin ar trebui sa-l ajute sa inteleaga acest fenomen caracteristic democratiilor electorale: Persoana liderului s-a uzat, el nu mai este acceptat de o mare parte a societatii, care doreste reinnoire, schimbare in bine la nivelul simbolic ca si la cel practic. Chiar daca Partidul Comunistilor a obtinut 50% din numarul voturilor exprimate la 5 aprilie, alti 40% dintre alegatori au votat totusi pentru trei partide declarat anticomuniste si anti-Voronin.

In urma alegerilor si a confruntarilor violente, dl Voronin a devenit un politician care scindeaza societatea prin declaratii neechilibrate, in loc s-o consolideze in vreme de criza politica si economica. In politica externa, dl Voronin a comis recent un sir de greseli provenite, cred, din nervozitate si panica, daca nu chiar din intentia de a schimba strategia politicii externe. Intalnirea preelectorala a dlui Voronin cu presedintele rus Dmitri Medvedev la Moscova a marcat o prabusire a politicii statului Republica Moldova in problema Transnistriei.

Mai recent, dl. Voronin s-a aratat aproape dispretuitor fata de initiativa Uniunii Europene, Parteneriatul Estic. In loc sa participe la summitul Parteneriatului Estic in aceasta saptamana la Praga, dl Voronin a coborat nivelul reprezentarii R. Moldova, trimitandu-l pe ministrul de Externe Andrei Stratan. Decizie nefericita, deoarece tocmai dl Stratan, insuficient cunoscator al politicilor UE, criticase in mod nerational Parteneriatul Estic. Mai mult, in drum spre summitul UE, dl Stratan a facut un ocol pe la Moscova, probabil pentru a coordona cu Rusia atitudinea Chisinaului fata de Parteneriatul Estic si alte initiative ale UE.

Iata numai cateva dintre evolutiile care demonstreaza pierderea busolei de catre dl Voronin si acei sfatuitori care-l influenteaza acum, nu tocmai aceiasi pe care-i ascultase pana acum. Epoca dlui Voronin apartine trecutului. Republica Moldova a ajuns pe pragul unei noi ere politice si are nevoie de aceasta schimbare.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 18:23

Avocații Poporului: Mecanismul impus prin care se obligă achiziționare asigurării medicale și condiționarea revenirii în țară de existența acesteia sunt cerințe disproporționate în perioada stării de urgență

Avocații Poporului: Mecanismul impus prin care se obligă achiziționare asigurării medicale și condiționarea revenirii în țară de existența acesteia sunt cerințe disproporționate în perioada stării de urgență

Într-un demers expediat prim-ministrului, președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale, Ion Chicu, Avocații Poporului recomandă revizuirea prevederilor din pct.23, 24 din Dispoziția nr.10 și oferirea unor soluții viabile și nediscriminatorii cetățenilor Republicii Moldova...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 18:19

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

+86 de cazuri NOI de infecție cu coronavirus. Două persoane au murit, numărul deceselor a ajuns la 8. Bilanțul total a ajuns la 591 de infectați

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 17:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:57

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Virusolog: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că apar “tot mai multe cazuri în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 16:41

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei din RM, după ce a adus mii de teste de PROASTĂ calitate pentru a-i face PR lui Dodon, îl ACUZĂ pe deputatul Igor Munteanu că „luptă pentru voturi”

Ambasada Rusiei la Chișinău, care se implică masiv în promovarea lui Dodon, a criticat într-un mod absolut nediplomatic niște declarații politice ale deputatului PPDA, Igor Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:59

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Bisericile, ÎNCHISE de Paşte? Klaus Iohannis: E o dramă REALĂ, dar nu există nicio altă cale

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spulberat speranţele românilor care voiau să meargă în noaptea Învierii la Biserică. Acesta a transmis că, momentan, nu există o alte cale pentru a lupta cu coronavirusul decât statul acasă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:55

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

BREAKING NEWS /// Un medic de la din Soroca a MURIT fiind infectat cu coronavirus / 80% dintre persoanele infectate cu COVID-19 de la Spitalul din Soroca sunt medici

Un medic de la Substația Medicală Urgentă din Soroca, testată pozitiv cu Covid-19 a decedat astăzi, 3 aprilie. Informația a fost confirmată pentru mass media, de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 15:39

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Editura LITERA publică rezultatele expertizei din Austria / Socialistul Popovici ar fi mințit cu nerușinare despre „plumbul din copertă”

Grupul Editorial Litera a comunicat la 5 martie 2020 că fostul ministru Corneliu Popovici (deja schimbat, din fericire pentru educaţia, cultura şi cercetarea din Republica Moldova) continuă o furibundă campanie de denigrare a instituţiei noastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 14:39

CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. CONCLUZIA cercetătorilor nemţi

CÂND un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. CONCLUZIA cercetătorilor nemţi

Analizarea primului grup de persoane infectate cu noul coronavirus în Germania a permis stabilirea momentului în care o persoană diagnosticată cu COVID-19 poate fi externată, ceea se înseamnă că nu mai este contagioasă (nu mai răspândeşte virusul).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 14:00

RUSIA / Un pod s-a prăbușit sub un tir, iar o mașină a căzut în groapă (VIDEO)

RUSIA / Un pod s-a prăbușit sub un tir, iar o mașină a căzut în groapă (VIDEO)

Astăzi, în districtul Șkvatovsk din Primorie, lângă satul Romanovka, s-a prăbușit un pod, imaginile au fost surprinse de mașina care se afla în spatele TIR-ului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:53

O echipă de cercetători din AMERICA a dezvoltat un potenţial VACCIN contra coronavirusului, administrat printr-un plasture

O echipă de cercetători din AMERICA a dezvoltat un potenţial VACCIN contra coronavirusului, administrat printr-un plasture

Un plasture cât vârful degetului ar putea fi un potenţial vaccin contra coronavirusului, conform unei echipe de cercetători din Statele Unite ale cărei concluzii au fost publicate într-un jurnal ştiinţific publicat de The Lancet, citat de Press Association și Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:18

O FATĂ de 19 ani din DUBĂSARI a fost înjunghiată în plină stradă

O FATĂ de 19 ani din DUBĂSARI a fost înjunghiată în plină stradă

Un tânăr de 31 de ani din satul Cocieri, raionul Dubăsari ar putea face ani grei de pușcărie, suspectat de tentative de omor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:18

Leul moldovenesc SCADE zi de zi față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA LEULUI (INFOGRAFIC)

Leul moldovenesc SCADE zi de zi față de euro și dolar. Expert: Strategia BNM este DEPRECIEREA LEULUI (INFOGRAFIC)

Leul moldovenesc continuă să-și piardă din valoarea față de euro și dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:09

Vandalism într-un CIMITIR din capitală. Monumente și cruci distruse de niște derbedei / FOTO

Vandalism într-un CIMITIR din capitală. Monumente și cruci distruse de niște derbedei / FOTO

Vandalism la un cimitir din Chișinău. Pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se văd cruci și monumente distruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:07

MĂCEL între pro-rușii din Chișinău. Un site pro-dodonist publică informații denigratoare la adresa ex-comunistului Tkaciuk

MĂCEL între pro-rușii din Chișinău. Un site pro-dodonist publică informații denigratoare la adresa ex-comunistului Tkaciuk

Un site anonim, pro-dodonist, se laudă că „a intrat” în posesia unor informații „picante” despre Mark Tkaciuk, fostul coleg al lui Igor Dodon, când aceștea erau ambii „mari” comuniști.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 13:05

17 modalități AMUZANTE și BIZARE ale oamenilor care încercă să se protejeze de coronavirus (FOTO)

17 modalități AMUZANTE și BIZARE ale oamenilor care încercă să se protejeze de coronavirus (FOTO)

Toată lumea glumește despre hrișcă și hârtia igienică, dar cele mai rare produse acum sunt măștile medicale și antisepticele. Prin urmare, oamenii încearcă uneori să se protejeze în moduri bizare, arătându-și toată imaginația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 12:36

Filip: Cei care vin cu avionul acasă, să achite polița medicală în 3 zile, la fel cum o fac cei care ajung cu mașina

Filip: Cei care vin cu avionul acasă, să achite polița medicală în 3 zile, la fel cum o fac cei care ajung cu mașina

„Cetățenii noștri care ajung acasă cu avionul trebuie să aibă aceleași drepturi ca cei care intră în țară cu mașina. Am discutat astăzi acest subiect cu premierul Ion Chicu și am văzut deschidere de a rezolva aceste diferențe”. Declarațiile au fost făcute de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 12:06

Interviu sfâşietor cu un medic care încearcă să ţină în viaţă bolnavii de COVID-19: „Să văd atâta moarte în jur e traumatizant”

Interviu sfâşietor cu un medic care încearcă să ţină în viaţă bolnavii de COVID-19: „Să văd atâta moarte în jur e traumatizant”

Etaje întregi ale spitalelor sunt pline cu pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu COVID-19, programul de muncă este infernal, deciziile... cutremurătoare, frica de îmbolnăvire şi dorul de cei dragi – acestea sunt elemente care pot fi identificate în majoritatea ţărilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 12:03

O analiză a tipurilor de testare pentru COVID19 și a costurilor pe care le presupun

O analiză a tipurilor de testare pentru COVID19 și a costurilor pe care le presupun

Testarea pentru coronavirus poate fi de interes la două scări: a individului şi a societăţii. În acest text prezint pe scurt câteva aspecte tehnice ale testării şi interpretării datelor. Înţelegere directă a acestor aspecte nu este accesibilă fără o pregătire de om...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 11:47

Cât de mult ne putem încrede în datele CHINEZILOR privind bilanțul intern al pandemiei de COVID-19

Cât de mult ne putem încrede în datele CHINEZILOR privind bilanțul intern al pandemiei de COVID-19

În timp ce Statele Unite, Europa și alte țări ale lumii se confruntă cu mii sau zeci de mii cazuri noi zilnice, căderi economice și carantină generalizată, China începe să se redeschidă. Apar întrebări, însă, cu privire la cât de mult putem avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 11:38

ÎNCOTRO? Sute de fermieri mici din R. Moldova RISCĂ să intre în INSOLVENȚĂ

ÎNCOTRO? Sute de fermieri mici din R. Moldova RISCĂ să intre în INSOLVENȚĂ

Liderul fracțiunii „Platforma DA, Blocul ACUM”, Alexandru Slusari, solicită Comisiei pentru Situații Excepționale dispunerea a 3 măsuri urgente, care vin în susținerea producătorilor autohtoni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 11:04

Diaspora este obligată să-și facă testul la COVID-19 la intrarea în R. Moldova / DOCUMENT

Diaspora este obligată să-și facă testul la COVID-19 la intrarea în R. Moldova / DOCUMENT

Pe lângă faptul că cetățenii din diasporă sunt impuși să-și procure Polițe la venire în țară, ei vor mai fi obligați să-și facă testul la COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Aprilie 2020, ora: 10:59 de Mihaela Culcinschi

COVID MOLDOVENESC / Numărul testelor efectuate zilnic variază de la 30 până la 175

COVID MOLDOVENESC / Numărul testelor efectuate zilnic variază de la 30 până la 175

În situația în care cele mai puternice și dezvoltate țări din lume țin piept cu greu coronavirusului de tip nou, autoritățile R. Moldova dau asigurări că dispun de toate condițiile și utilajele necesare pentru a face față unui flux mare de infectați, chiar și în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)