Ultima oră

(ALO, MOLDOVA?) Parlamentul Georgiei a votat unanim pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale Ucrainei

„Parlamentul Georgiei îşi exprimă solidaritatea deplină cu poporul ucrainean în dorinţa de a deveni un membru deplin al familiei europene, care promovează libertatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Parlamentul Georgiei este încrezător că Rusia nu va fi capabilă să forţeze nici Ucraina, nici Georgia, să-şi schimbe alegerea sa europeană, prin renunţarea la Acordul de Asociere cu UE”, se menţionează în declaraţia deputaţilor georgieni.

Prima declaraţie cu referire la situaţia din Ucraina legislativul georgian a adoptat-o la 11 decembrie. Atunci însă deputaţii din opoziţie au criticat majoritatea parlamentară pentru faptul că a manifestat prudenţă exagerată în determinarea rolului Rusiei în procesele distructive de la Kiev.

Protestele în Ucraina au început în luna noiembrie anul trecut când, conducerea ţări a stopat procesul de asociere la UE. Manifestaţiile paşnice au degenerat în violenţe în luna ianuarie, după ce Rada Supremă a adoptat un set de legi destinate să pedepsească persoanele care organizează proteste în masă. În urma violenţelor, peste 5 persoane au murit, printre care şi un poliţist. Protestatarii în toată ţara au ocupat instituţiile puterii locale în mai multe regiuni. Opoziţia ucraineană a discutat cu preşedintele Victor Ianukovici şi a anunţat că s-a convenit ca toţi protestatarii reţinuţi să fie eliberaţi şi să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate.
 
IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *