Actualitate

(DATE OFICIALE Registru) A crescut importul maşinilor la mâna a doua aduse de moldoveni din străinătate

Astfel, în ianuarie 2014 au fost aduse 120 de maşini care au între doi şi patru ani, precum şi aproape 690 de autovehicule produse în urmă cu cinci-şapte ani. În acelaşi timp, au fost importate aproximativ 1.200 de automobile cu o vechime de opt-zece ani.

În primele zece luni ale anului 2013 în ţara noastră au fost importate aproape 30.000 de automobile, cu 40% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2012. Jumătate sunt maşini mai vechi de opt ani, la mâna a doua.

Potrivit unei analize realizate de expertul Serghei Solomonov, în perioada ianuarie-octombrie au fost aduse în ţară 29.481 de autoturisme, dintre care doar 3.900 sunt noi, restul 25.581 fiind maşini second hand.

Iese că la un vehicul nou importat revin opt la mâna a doua. În consecinţă, cota automobilelor noi în totalul importurilor de vehicule rutiere a coborât la 13,2%, cel mai prost rezultat din ultimii zece ani. Totodată, datele statistice relevă că fiecare al doilea automobil adus în ţară este mai vechi de opt ani, rezultatul datorându-se deciziei autorităţilor de a extinde limita de vârstă a maşinilor importate de la şapte la zece ani.

Cele mai populare modele second hand sunt Renault Megane, Toyota Corolla (diesel) şi Ford Focus. Luând în calcul un preţ mediu de 5.000 de euro, în total, moldovenii au cheltuit pe maşini vechi aproape 130 de milioane de euro (circa 2,2 miliarde de lei), în timp ce pe automobile noi au dat doar circa 58 de milioane de euro (la un cost mediu de 15.000 de euro maşina).

sursa: publika.md, adevarul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *